KRISTIANSAND: Etter å ha kjempet mot kreftsykdommen i fem år, måtte Kjell Landmark i torsdag ettermiddag gi tapt. For mange kristiansandere er Landmark synonymt med sitt sterke politiske engasjement og klare tale. Han var en person som preget bybildet i over 40 år, og nesten like mange av dem som medlem av bystyret.

– Han var en veldig redelig, skvær og kunnskapsrik mann, sier mangeårig politiker Harald Sødal .

– Vi hadde noen artige debatter, men til tross for ulike politiske standpunkter hadde vi alltid et greit forhold til hverandre. Landmark hadde humor og var veldig slagferdig. Et politisk forum kan fort bli grått, men Landmark var en fargeklatt. Landmark gikk ofte egne veier, men det var befriende. Jeg har veldig gode minner om han, sier Harald Sødal (KrF)

HUSKES: Alltid engasjert og gestikulerende, real og med klare meninger. Slik huskes Kjell Landmark av svært mange. FOTO: Arkivfoto Foto: Arkivfoto

– Vi var politiske motstandere, men han hadde kvaliteter jeg satte stor pris på. Særlig dette med menneskesyn og klima og miljø. Senest for to dager siden holdt jeg foredrag om miljø, og der siterte jeg igjen noen av hans dikt. Landmark satte pris på at jeg som Høyre-mann gjorde det, forteller Hans Otto Lund.

– Landmark markerte seg som en bauta i lokalpolitikken, og han vil bli et savn i lokalmiljøet, sier Lund.

– Jeg vil huske han som en markant politiker og et omsorgsfullt menneske som alltid var fin å snakke med, sier gruppeleder i Høyre, Inger Skeie Hansen.

Kjell Landmark var med på å stifte Sosialistisk Folkeparti i 1961. Etter at Landmark en del år senere brøt med Sosialistisk Folkeparti var han med på å etablere Miljøpartiet de grønne.

Fredsforkjemper som han var, mente han de nordiske landene burde dannet en militær union som kunne fungert som en fender mellom øst og vest. I 1964 ble han bedt om å representere SF på en kongress i Rostock i det tidligere Øst-Tyskland. Senere ble han, som klar og sterk motstander av NATO avlyttet av overvåkningspolitiet. Når han løftet telefonrøret i boligen sin på Grefsen, satt folk på Akershus festning og lyttet til det som ble sagt. Han ble sett på som en trussel mot rikets sikkerhet.

Senere ble Landmark tilkjent en erstatning på 25.000 kroner, et beløp Kåre Willoch mente var altfor lavt. Det varmet landmark at den politiske motstanderen Willoch kom med en slik uttalelse.

I et intervju i Fædrelandsvennen for kort tid tilbake uttalte Landmark at han ble svartelistet fra stillinger i det offentlige.

– Jeg fikk avslag på jobber jeg var overkvalifisert til. Jeg skjønte etter hvert at jeg måtte søke jobber andre steder enn i Oslo. Jeg fikk tilbud om et tre måneders vikariat på skolepsykologisk kontor i Kristiansand og slo til, sa Landmark. Vikariatet ble til 43 år i Kristiansand. 25 av disse årene har Landmark tilbrakt på skolepsykologisk kontor. Det som senere skulle få navnet PP-tjenesten. Her satte han et sterkt fokus for å hjelpe de svake og annerledes elevene i skolen.

Verken ordfører Per Sigurd Sørensen eller tidligere ordfører Bjørg Wallevik var tilgjengelig i går kveld.