LINDESNES: På grunn av anleggsarbeid på den nye strekningen mellom Fardal og Osestad vest for Vigeland, blir E 39 stengt mellom klokken 22 fredag og klokken 05 mandag morgen. Omkjøringsveiene er lange og kronglete.

— Vi skal ta ut et større fjellparti ved Udlandsvannet. Vi skal flytte veien om lag én meter inn mot fjellet slik at vi får plass til et rekkverk og ha skrånende terreng på innsiden, sier prosjektleder Oddvar Kaarmo i Statens vegvesen til fvn.no.

5000 kubikk

Om lag 5000 kubikkmeter med stein skal sprenges bort. For å bli ferdig med jobben fortest mulig, vil Statens vegvesen av sikkerhetsmessige hensyn ikke ha trafikk på strekningen mens arbeidet pågår.

— I utgangspunktet hadde vi tenkt å bruke mindre salver fordelt på en lenger tidsperiode, men geoteknikken på stedet gjør at vi er usikre på veifundamentet lenger vestover. Derfor er det hensiktsmessig å få gjort unna sprengningsjobben og få satt veien før vi setter trafikk på den, sier Kaarmo.

For bilførere og trailersjåfører betyr det en tur til indre Agder. De skiltede omkjøringsveiene vil ifølge Statens vegvesen ta om lag én time lenger enn strekningen på E 39. — Det blir dessverre lang omkjøring. Men det er det tilbudet vi har, sier prosjektlederen.

Tunge kjøretøy

For tunge kjøretøy er omkjøringsvei skiltet fra Mandal til Sveindalkrysset på fylkesvei 455, deretter videre på fylkesvei 42 til Eiken og fylkesvei 43 til Lyngdal. Andre trafikanter anbefales å kjøre fylkesvei 460 fra Vigeland til Konsmo, og videre på fylkesvei 461 til Kvås og fylkesvei 43 til Lyngdal.

— Vi har undersøkt trafikkstatistikken som viser en nedgang i tunge kjøretøyer mot kvelden fredag og en økning igjen utover søndagen. Det er nettopp av hensyn til tungtrafikken at vi gjør dette i helgen. Hvis ikke kunne vi lagt arbeidet til andre dager, sier Kaarmo.