KRISTIANSAND: Søndag 15.august i år ble den 21 år gamle mandalitten stoppet av en politipatrulje i Rosselandsveien i Mandal. En blodprøve av mannen tatt to og en halv time etter at han ble stoppet viste at han hadde en promille på 1,26. 21-åringen ga i Kristiansand tingrett en uforbeholden tilståelse.

Retten fant at på bakgrunn av 21-åringens tilståelse og sakens bevis, kunne saken avgjøres som en tilståelsesdom.

Betinget fengsel

De dømte dermed 21-åringen i samsvar med påtalemyndighetens påstand som var betinget fengsel i 30 dager med en prøvetid på to år.

«Ved kjøring med promille mellom 1,0 og 1,5 reageres det med bot og betinget eller ubetinget fengsel, jmf vegtrafikklovens §31 annet ledd bokstav c. I henhold til rettspraksis går grensen mellom betinget og ubetinget fengsel på 1,3, med mindre det foreligger særlige omstendigheter i saken. Retten finner at det i denne saken er tilstrekkelig å reagere med betinget fengsel,» heter det i dommen fra Kristiansand tingrett.

Påtalemyndigheten nedla også påstand om en bot på 24.000 kroner, subsidiært fengsel i 15 dager. Men retten påpekte at gjeldene praksis er at botens størrelse skal være 1,5 ganger månedslønn. 21-åringen opplyste at han tjener 215.000 kroner i året, og dermed ble boten satt til 26.000 kroner.

Følte seg truet

I tillegg konkluderte retten med at 21-åringen må klare seg uten førerkortet i to år, som er minstetiden når man fører en bil med en promille på over 1,2. 21-åringen må gjennomføre full førerprøve for å få førerkortet tilbake.

«I retten ble det særlig fremhevet siktedes behov for sertifikatet for å komme seg til arbeid. Han bor ni kilometer fra arbeidsplassen, uten bussforbindelse. Det er videre vist til at han kjørte bort fra stedet fordi han følte seg truet. Retten kan ikke se at dette er forhold som tilsier at det skal gjøres unntak fra utgangspunktet om tap av førerretten i to år. Hensynet til trafikksikkerhet og likebehandling veier tyngst,» er konklusjonen fra tingretten.