KRISTIANSAND: Det framgår av et internt notat i Aps stortingsgruppe, skriver Stavanger Aftenblad. MTB-ene, som bygges ved Umoe Mandal, har kostet om lag fem milliarder kroner å utvikle, penger Ap ikke vil kaste på sjøen.

Les også: Frp og Høyre vil ha MTB-ene

Ap-ledelsen argumenterer også tungt for at de årlige forsvarsbudsjettene må økes med 1,4 milliarder kroner. I tråd med synspunktene til den politiske ledelsen i Forsvarsdepartementet, vil Ap bruke budsjettøkningene først og fremst på Hæren, der antall infanteribataljoner foreslås økt fra tre til fire.

Vil legge ned Jåttå

Konkret blir det foreslått å ta økningen over to år; én milliard neste år og 400 millioner i 2010. Ap-ledelsen understreker overfor stortingsgruppen at en videreføring av forsvarsbudsjettet på dagens nivå i realiteten innebærer et taktskifte over mot et forsvar med betydelig redusert evne.

Notatene Aftenbladet har fått innsyn i er utarbeidet av Arbeiderpartiets forsvarsfraksjon, i samarbeid med Forsvarsdepartementet. De er utgangspunktet for diskusjonene i stortingsgruppen.

I notatene går det også tydelig fram at regjeringen og Arbeiderpartiet ønsker å legge ned Fellesoperativt Hovedkvarter på Jåttå i Stavanger. Det vil gi en besparelse på 80 millioner kroner årlig, og bety kroken på døren for Jåttå.

Neste onsdag

Ap-ledelsen foreslår også å legge ned Madlaleiren, Sola flystasjon, Olavsvern, HV-utdanningen på Værnes, Garnisonen i Porsanger og Bømoen leir.

Videre vil Ap-ledelsen opprettholde basene Sørreisa/Mågerø og Jørstadmoen og heller ikke avvikle det allierte treningssenteret Åsegarden. Rygge vurderes videreført og Ørlandet ønskes videreført som kampflybase, i alle fall inntil konsekvensene av nytt kampflyinnkjøp er avklart.

— Arbeiderpartiets stortingsgruppe satser på å fatte vedtak om sine forslag til endringer i forsvarsstrukturen neste onsdag, sier forsvarspolitisk talskvinne i Ap, Signe Øye, til Aftenbladet.