KRISTIANSAND: Straffesaken i forbindelse med narkosmuglingen tok til i Kristiansand tingrett mandag formiddag.

Den 39 år gamle litaueren har hele tiden nektet å forklare seg, og kommer heller ikke til å fortelle noe i retten.

— Dette er jo noe uvanlig, men kan nok skyldes andre personer som ikke er her i retten, sa litauerens forsvarer, advokat Thor Bache-Wiig. Og personen advokaten åpenbart tenkte på er en annen litauer bosatt i Irland som av politiet i andre sammenhenger er utpekt til å være den som dirigerer store deler av narkosmuglingen fra Litauen til Norge.

Litaueren fikk altså pengene på en parkeringsplass ved dyreparken. Møtet kom i stand som følge av at politiet hadde arrestert fire andre som hadde fått stoffet, og beslaglagt telefonen til den som antas å være hovedmannen. Via denne telefonen konfererte politiet med den litauiske smugleren som naturligvis trodde at det var kjøperen av amfetaminen han konfererte med og slett ikke politiet.

Les også: Politiet lurte narkosmugler

Politiet har beslaglagt nesten fem kilo amfetamin. To personer fra Mandal og to fra Kvinesdal er tiltalt i saken, i tillegg til litaueren.

De fire nordmennene erkjente straffeskyld i saken da retten startet forhandlingene mandag . En mandalitt på 50 år, som er antatt å være hovedmannen i kjøpet av narkotikapartiet, har hittil nektet å forklare seg for politiet. Men for vel en uke siden la han alle kort på bordet og tilstod.