KRISTIANSAND: — Arbeidskraft.pl AS krevde at jeg betalte 100.000 kroner da jeg sendte brev om oppsigelse, sier Daniel Wdowiak (29).

Wdowiak fra Polen jobbet som snekker for Arbeidskraft.pl i omtrent 2 ½ år. Da han sa opp kontrakten i juli 2007, fikk han høre om den store summen han måtte ut med.

Arbeidskraft leier ut polske arbeidere til andre bedrifter. I kontrakten står det at arbeideren må betale 100.000 kroner, hvis de tar jobb hos en av Arbeidskraft sine klienter, innen seks måned etter at de sluttet å jobbe for klienten.

— Jeg har snakket med Fellesforbundet. De sier dette er ulovlig. Jeg kommer aldri til å betale denne summen, sier Wdowiak.

Wdowiak forteller at Arbeidskraft.pl sine arbeidsvilkår ikke var gode. Han har utført mye overtidsarbeid som han aldri har fått betaling for og lagt ut for kjøring og bensin, uten å få pengene refundert.

— Jeg jobbet 217 timer i august 2007, før jeg begynte å jobbe for en ny bedrift. Lønningen fikk jeg aldri, sier han.

Daglig leder Gisle Lauvsland i Arbeidskraft.pl bekrefter at firmaet holder disse pengene tilbake fordi Wdowiak ikke har betalt de omstridte 100.000 kronene.

Lauvsland tok over som daglig leder for Erik Himberg på vårparten i fjor.

— Da jeg sa at jeg trengte pengene for å betale utgifter, fikk jeg høre fra den tidligere daglig lederen at det var mitt problem, sier han.

Den tidligere ansatte har tatt opp saken med Fellesforbundet, som igjen tar saken videre til Arbeidstilsynet.

Ulovlig.

— Jeg kan slå fast at punktet i kontrakten om å betale 100.000 kroner ikke er i tråd med lovverket, fastslår Snorre Nordstrand, jurist i Arbeidstilsynet Kristiansand.

Han sier at bedrifter kan ha karantene-regler seg imellom, men at det er urimelig at dette skal ramme vanlige bygningsarbeidere.

— Beløpet er nok satt såpass høyt for å skremme arbeidere, slik at de ikke tar annet arbeid. Dette er ikke lov, sier Nordstrand.

UVITENdE.

Både nåværende og tidligere daglig leder i Arbeidskraft.pl hevder at de ikke visste at dette punktet i kontrakten er ulovlig. - Om vi har gjort noe galt, skal vi rette det opp. Det er en advokat som har laget kontrakten for oss. Vi har ikke kompetanse til å lage en kontrakt, sier daglig leder, Gisle Lauvsland.

Erik Himberg sitter nå i styret i Arbeidskraft.pl. Han sier at det ble laget en ny kontrakt i fjor vår, da omtrent 20 polske arbeidere sluttet i løpet av en måned uten å jobbe ut oppsigelsestida. Dermed ble det satt opp strengere regler for å beholde de ansatte.

— Alle våre ansatte er veldig fornøyde med oss, sier Lauvsland og legger til at i hans ledertid har alle fått overtidsbetalt.

Skrev om.

Fædrelandsvennen tok kontakt med advokat Thomas Engebretsen i Kristiansand som har laget kontrakter for Arbeidskreft.pl. Han kan fortelle at han ikke satte opp det omstridte punktet i kontrakten for de ansatte.

  • Det har Arbeidskraft.pl lagt til selv.De har hentet det fra en annen kontrakt jeg laget for oppdragsgiverne til Arbeidskraft.pl. Der står det at dersom oppdragsgiverne ansetter en fra Arbeidskraft.pl, må de betale 100.000 kroner, sier Engebretsen.