Grimstad: 21-åringen kjørte sammen med en kamerat på veien inn til studenthjemmet på Norlandia i Grimstad da han fikk sleng på bilen, og havnet over i fortauskanten på motsatt side. Etter sammenstøtet med fortauskanten var bilen ikke kjørbar. Føreren tok kontakt med sin far for å drøfte hva som skulle skje med bilen. Samtidig regnet han med, på grunn av snøfallet og glatte veien, at det kunne være vanskelig å få tak i redningsbil. Bilføreren forlot bilen, satte ut varseltrekant, og gikk deretter på eksamensfest for studentene.

Neste dag kom en brøytebil ikke forbi bilen til 21-åringen. Politiet ble kontaktet, og føreren sporet opp. Han hadde da en promille på 0.86 etter eksamensfesten om natta. Politiet tiltalte ham for å ha drukket alkohol fordi han måtte forstå at kjøringen hans kunne medføre politietterforskning.

I Aust-Agder tingrett ble bilføreren frifunnet med to mot en stemme. Fagdommeren stemte for domfellelse. Politiet anket dommen til lagmannsretten. Der er bilføreren under tvil enstemmig frifunnet av de tre juridiske dommerne.

Lagmannsretten sier at slik situasjonen fremstod for den tiltalte, og ut fra de overveielser han gjorde og de råd han søkte, har retten under noe tvil kommet til at tiltalte ikke opptrådte med kvalifisert uaktsomhet med hensyn til at det kunne bli politietterforskning på grunn av kjøringen. »Det kan ikke i seg selv være kvalifisert uaktsomt ikke å tenke på at bilen kunne være til hinder for brøyting neste dag, og at politiet av den grunn kunne bli varslet og sette i gang etterforskning», skriver lagmannsretten i sin begrunnelse.

Det ble funnet en ølboks i bilen av politiet som hadde lekket ut, og det luktet derfor øl i kjøretøyet. Lagmannsretten sier at det ikke er kommet opplysninger som knytter tiltalte til denne ølboksen.

»Lagmannsretten har ut fra en samlet vurdering, og med den tvil som det er redegjort for, kommet til at tiltalte ut fra omstendighetene hadde en rimelig og akseptabel grunn til å vurdere situasjonen slik han gjorde, og at han ut fra situasjonen ikke måtte forstå at det kunne bli politietterforskning på grunn av kjøringen».