ARENDAL: Bache-Wiig hevdet at bildrapssaken er juridisk sett svært viktig og interessant, og kan ende i høyere rettsinstanser.

Advokaten antydet at spørsmålet om vurderingen av aktsomhetskravet i straffesaken mot Christer Erga mangler tilstrekkelig rettspraksis. Derfor ba Bache-Wiig om at retten særlig var oppmerksom på de rettslige sider av saken i den dom som skal avsies.

LES også: Krever oppreisningserstatning av Erga

— Erga har kjørt uaktsomt. Det er det ikke noen tvil om. Men det retten må vurdere var om Ergas uaktsomhet også skal inkludere dødsfølgen. Retten må foreta en avveining om det var påregnelig for Erga at kjøringen hans kunne medføre en dødsulykke, sa advokaten.

I strid med reglene

Bache-Wiig minnet om at veisperringen politiet etablerte ikke var i samsvar med reglene. Bilen var plassert i feil kjørebane. – Vi vet hvordan slike veisperringer som ble etablert skal settes opp. Det skal etableres varsling og sikring slik at ingen blir skadet. Det ble ikke gjort her. Poenget er hva en person som ikke vil stoppe skal forvente av en veisperring. Han kan forvente at politiet har sikret området om han velger å forsere sperringen. Forventer Erga at politiet har sikret seg selv og området? Det forstår Erga. Han vet at politiet venter på ham og har sikret seg og omgivelsene. Kunne Erga tenke seg at det som skjedde virkelig kom til å skje, at han kjørte på en politimann som det antas hadde tatt alle forhåndsregler? Denne problemstillingen må retten ta standpunkt til, fordi det finnes ingen tilsvarende saker og rettspraksis.

Løper over veien

— Vi vet ikke hva Ivarsen tenkte. Han hadde dårlig tid. Det er uforklarlig at han velger å løpe over veien. Han må ha sett og visst at bilen kom, fordi han sier at «vi rekker det ikke». Ivarsen må ha sett bilen komme. Erga legger seg til venstre i veien, lengst unna politibilen. Og Ivarsen er, ifølge kollegaen og den ene polakken, ved sidedøra til politibilen. Og så løper han. Men det er forferdelig å si det, men Ivarsen løper rett inn i situasjonen, og Erga har ingen muligheter for å unngå sammenstøtet, nesten uansett hvilken hastighet tiltalte hadde. Han hadde ikke sjanse til å unngå påkjørselen, fordi Ivarsen løper inn i situasjonen. Det som hadde vært naturlig var at Ivarsen gikk motsatt vei. Derfor kunne ikke Erga forutse det som skjedde, sa Bache-Wiig.

Forsvareren understreket at Ivarsens opptreden ikke er uten betydning for vurderingen av aktsomheten til Erga. – Det var ikke mulig å se Ivarsen før sammenstøtet. Hadde Erga sett en politimann med refleksvest i veibanen, en vest Ivarsen ikke hadde, ville situasjonen har vært annerledes i vurderingen av aktsomhet, hevdet Bache-Wiig.

Vanskelig sak

— Jeg har vært forsvarer i 14 år, og hatt cirka 1400 hovedforhandlinger i retten. Dette er den vanskeligste sak jeg har hatt, sa forsvareren.

— Saken er tragisk og nitrist, og det er bare tapere i saken. Vi opplever en politimann som dør i tjeneste for samfunnet. Det gjør det hele så meningsløst. Jeg har mange klienter i denne landsdelen som kjente Børge Ivarsen. Alle forteller om hvor sterkt de respekterte han. Politiet mistet en av sine beste. Det gjør også inntrykk på meg. Sympatien i saken ligger hos Ivarsen og de etterlatte. Den tiltalte er kriminell, han er rusmisbruker og har stukket fra soning. Raner en bil i Drammen og kjører bil med det resultatet vi ser, sa Bache-Wiig. Han minnet om at forsvarerens oppgave er å ivareta den tiltaltes interesser. – Men jeg motsier meg ikke erstatning. Det kan tiltalte idømmes selv om han ikke har opptrådt slik påtalemyndigheten mener, sa advokaten.