KRISTIANSAND: Kommersielle forsøk med utprøving av legemidler ved Sørlandets Sykehus skal kanaliseres gjennom Medinnova AS. Men praksis er i strid med kontrakten og sykehusets egne retningslinjer, og avtalen kan i tillegg være ulovlig.

TRYKK HER FOR Å LESE HELE KONTRAKTEN (pdf-fil)

Forrige mandag ble det kjent at Sørlandet sykehus ikke fører kontroll med avtalene sykehuset har gjort om kommersiell utprøving av legemidler på pasienter på sykehuset.

Nå har Fædrelandsvennen fått kopi av kontrakten mellom sykehuset og Medinnova AS i Oslo.

Der går det fram at Sørlandet sykehuset bare skrev en midlertidig avtale med Medinnova, fordi sykehusledelsen mente at håndteringen av pilletestingen for legemiddelindustrien måtte ut på offentlig anbud.

Det har aldri skjedd. Den midlertidige avtalen har blitt stående i tre og et halvt år, uten å bli fornyet eller lagt ut til offentlig anbud.

KLART LOVBRUDD

I tillegg mener advokat og anbudsekspert Andreas Pihlstrøm i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) at det er et klart brudd på loven om offentlige anskaffelser.

– Det er ulovlig å la en slik avtale løpe i årevis. Dette kan bli bedømt som en ulovlig anskaffelse, sier Pihlstrøm.

Han er med i et ekspertteam NHO har laget for blant annet å få det offentlige til å ta anbud av tjenester på alvor.

KORTVARIG

I kontrakten Sørlandet sykehus underskrev 16. februar 2007, heter det blant annet:

«Medinnova er kjent med at sykehuset i løpet av første halvår 2007 vil legge ut slikt tjenestekjøp som omfattes av denne samarbeidsavtalen med vedlegg i konkurranse etter reglene om offentlige anskaffelser med tilhørende forskrift. Nærværende avtale er inngått uten slik konkurranse idet sykehuset har behov for raskt å få etablert ordning for de oppgaver som er omfattet av denne samarbeidsavtale» heter det på første side av den ti sider lange kontrakten.

HADDE IKKE ANDRE

Forsknings— og utviklingsdirektør Inger Holen ved Sørlandet sykehus forklarte forrige uke at sykehuset ikke gikk ut med anbud «fordi vi anså at det ikke var konkurrenter til Medinnova».

I en e-post sist torsdag svarer hun at årsaken var at Medinnova etter sammenslåingen av Helse Sør og Helse Øst var en del av samme helseforetak, og at oppdraget dermed skjedde i egen regi.

NHOs Andreas Pihlstrøm kommenterer dette slik:

– Med forbehold for egenregi, vil jeg fremheve at forlengelse av løpende kontrakter uten anbud vil være å anse som en ulovlig direkteanskaffelse. NHO ser alvorlig på de mange brudd på anskaffelsesregelverket som skjer ved forlengelse av løpende kontrakter uten at oppdragene blir gjenstand for konkurranse. Ofte begrunner oppdragsgiver forlengelsen med at kontraktsparten er den eneste som kan utføre oppdraget. Men det vet man altså ikke før man ser på markedsresponsen etter en kunngjøring av konkurransen, slik regelverket krever, sier Pihlstrøm.

Fædrelandsvennen er kjent med at sykehuset denne høsten håper på å inngå en ny avtale med Medinnova.