KRISTIANSAND: National Oilwell Varco Norway i Kristiansand overtar selskapet fra BW Offshore. Med dagens dollarkurs, gir de 3,1 milliarder kroner for selskapet.

— Vi vil inn i dette markedet, det er en del av vår langsiktige strategi. APL er et selskap som passer godt inn i en slik strategi. Dette vil øke vår markedsandel innen FPSO-industrien, sier Eirik Bergsvik, administrerende direktør i National Oilwell Varco Norway som har sitt hovedkontor i Kristiansand.

FPSO betyr "floating, production, storage and offloading" og er et tankskip som blir brukt i forbindelse med oljeproduksjon til sjøs.

Fusjon

BW Offshores administrende direktør Carl Arnet sa på en pressekonferanse i Oslo i dag, at den første kontakten med National Oilwell var for et år siden. I sommer kom National Oilwell tilbake med det Arnet beskriver som et "svært attraktivt tilbud". Salget skal være fullført innen utgangen av 2010. I National Oilwell Varco Norway i Korsvikkilen er de svært fornøyde.

— APL skal fortsatt holde til i Arendal, og vi skal gjøre alt vi kan for å øke vår andel i FPSO-markedet, sier Bergsvik.

Han mener de ansatte vil merke nye eiere ved at det blir mer å gjøre, og viser til at andre selskaper de har overtatt har opplevd vekst.

— APL er et selskap som ligger langt framme i teknologien de leverer. De har mange spennende idèer og løsninger. Jeg tror de har en lysende framtid, sier Bergsvik

Konkurranseforbud

Salget skjer samtidig med at BW Offshore planlegger en fusjon med Prosafe Production. Det nye selskapet vil bli verdens nest største innen FPSO-virksomhet. Det nye selskapet vil ha tilgang til APLs teknologi i syv år framover. De har også forpliktet seg til å ikke starte konkurrerende virksomhet de kommende fem årene.

— APL vil bli en uavhengig levereandør av teknologi til FPSO-industrien og samtidig dra fordeler av Natioal Oilwells sterke posisjon som verdensledende innen utvikling, produksjon og salg av utstyr brukt innen olje og gass. Det er vi glade for, sier administrerende direktør i BW Offshore, Carl Arnet, i en pressemelding.

APL ble startet i 1993, og ble kjøpt opp av BW Offshore i 2007 for 3,7 milliarder.