I Fædrelandsvennen mandag 26. februar går politimester Bjørn Hareide kraftig ut med kritikk av Kristiansand kommune. Han er tydelig misfornøyd med manglende kriseforståelse og anklager oss for å være for opptatt av drift. Politimesteren håndterte en krisesituasjon for trafikken på E 18. Kristiansand kommunes vurdering var og er at snøværet aldri forårsaket noen krisesituasjon for befolkningen.

Vi er glade for å ha en handlingsrettet og myndig politimester på Agder, men hans kritikk mot Kristiansand kommune beskriver en virkelighet verken ledere eller hardt arbeidende ansatte kjenner igjen. Kristiansand kommune har ikke behov for å fremstille organisasjonen som blottet for plett og lyte. Vi vet at vi gjør feil og at vi kommer til gjøre det i fremtiden.

Vi har likevel behov for å presisere følgende:

1. Hareide påstår at det var han som måtte gripe inn for å få stengt kommunens idrettshaller. Faktum er at alle idrettshallene var stengt og avlåst nær et døgn før politimesteren tok kontakt med kommunen.

2. Hareide har hevdet at han måtte bidra til at kommunen fikk mer brøytemateriell tilgjengelig. Faktum er at kommunens brøytesjef Odd Kristiansen personlig har bestilt alt av ekstra materiell uten noen henvendelser eller støtte fra politiet. Den eneste henvendelsen han har hatt fra politiet var en forespørsel om kommunen kunne stille en hjullaster til disposisjon for deres behov. Vi ser imidlertid at ressurser for å styrke brøyteberedskapen bør vurderes.

3. Hareide hevder at politiet måtte ta kommandoen fordi kommunen reagerte for sent når det gjaldt å sikre rasfarlige bygg i Kvadraturen. I politivedtektene står det utvetydig at dette er huseiers ansvar. Faktum er at kommunen har hatt tett oppfølging av sine bygg og ikke hatt noen henvendelser fra politiet.

4. Hareide hevder at han måtte instruere kommunen til å døgnbemanne sentralbordet. Faktum er at kommunen kontinuerlig vurderte om vi skulle fortsette med ulike nummer for brøyting og helsetjenester eller ta i bruk sentralbordet i helgen. Stor pågang på brøytetelefonen gjorde at brøytesjef Odd Kristiansen lørdag morgen anmodet om hjelp fra sentralbordet. Det ble i verksatt. Kort tid etter kommer spørsmål om det samme fra Hareide. Vi ser i ettertid at dette burde vært gjort tidligere.

At de ovenfor nevnte hendelsene ble håndtert på en god måte er det etter vår mening kommunens ansatte som skal ha æren for – ikke politimesteren.

Tor Sommerseth

Rådmann og leder for kriseberedskapen i Kristiansand kommune