KRISTIANSAND: Mens han i tingretten nærmest ikke berørte spørsmål knyttet til egne reaksjoner i kjølvannet av drapet, var hans forklaring i lagmannsretten mandag uten forbehold.

— Mitt navn er..., fortalte den tiltalte. – Jeg er utdannet siviløkonom ved Høyskolen i Agder. Mine interesser er sport og spesielt fotball. Jeg har alltid vært en personlig kristen og har deltatt i flere menigheter. Jeg ble døpt og konfirmert i Oddernes menighet, men har vært innom Salem og Filadelfia.

— Var dette greitt?, spurte den tiltalte henvendt til dommeren.

Fungerende lagmann Reidun Wallevik nikket og ba den tiltalte fortsette sin forklaring.

- Forferdelig lei meg

— Alle først vil jeg... vil jeg veldig gjerne si at jeg ikke kan fatte og begripe at dette har skjedd. Jeg føler veldig sterkt for å si til familien som er rammet at det var aldri i mine tanker. Jeg er forferdelig lei meg og at de har måttet gå gjennom denne forferdelige og ufattelige tragedien. Det vil jeg gjerne bli trodd på. Det hele er uvirkelig...

Tiltalte tar vannglasset, lener seg litt tilbake og så bøyd frem igjen mot mikrofonen.

— Det var forferdelig. Jeg har ikke ord, sa 27-åringen.

— Det var verdens vakreste menneske og det jeg har gjort bryter med alt jeg står for, sa tiltalte.

Tiltalte ikke ved ”sine fulle fem”

Advokat Knut Henning Larsen legger opp til en strategi ved lagmannsrettens behandling av Songdalendrapet som skal bevise at hans klient ikke var strafferettslig tilregnelig.

Larsen vil gjøre alt for at retten skal få den oppfatning av at drapsmannen ikke var ”ved sine fulle fem”.

Advokaten brukte selv dette uttrykket da han i forbindelse med oppstart av saken mandag streifet innom lydloggen som er innholdet av det politiet fikk tatt opp på bånd etter at Elin Laursen utløste voldsalarmen drapsdagen. Advokaten mener at tiltalte før han forlater sin døende ekskjæreste sier ” Åssen går det, Jon Blund”.

Forsvareren mente at avspillingen av lydloggen kommer til å bli en tøff opplevelse for retten.