VALLE: 69 år gamle Torleiv Løyland fra Valle har måket 51 hyttetak i vinter. Under dette arbeidet har han ikke sett tegn til forurenset snø. Det gjorde han søndag da han skulle kjøre skiløyper.

– I skispor og fordypninger lå et tynt sort lag som så ut som sot. Sporene lå som et mørkt belte bortover løypa, sier Torleiv Løyland, fem døgn senere til Fædrelandsvennen. Også valldølen Pål Inge Bø gir den samme beskrivelsen.

Da Fædrelandsvennen dro opp til Bjørnevatn i dag, sammen med Løyland, var sporene nesten borte. Det var kommet nysnø og det mørke var absorbert inn i snølagene. Men vi ante at snøen slett ikke var ren mange steder.

– Jeg trodde at luftbåren forurensing i snøen var historie nå, sier Løyland. For 30 år siden var det helt vanlig at det lå et tykt tjærelag igjen i vannkjelen når hyttefolket smeltet snø. Men i de siste tiårene har folk flest ansett snøen for å være ren.

Natt til søndag blåste det sterk vind over Bjørnevassområdet og det kom litt snø. Det er med dette uværet at forurensingen må være kommet, mener Løyland.

Ved Observasjonsdivisjonen til Norsk meteorologisk institutt opplyser forsker Sofus Lystad til Fædrelandsvennen at vinden i de høyere luftlag natt til søndag kom fra nordvest. Den hadde en styrke på 20 sekundmeter, sterk kuling.

– Skulle vært interessant og visst hva slags stoff det sorte er, og hvilket land det kommer fra, sier Løyland. Han har tatt en snøprøve som han håper Valle kommune kan få noen til å analysere.

Statsmeteorolog Stein Kristiansen sier til Fædrelandsvennen at det som ser ut som sotlag trolig er av lokal opprinnelse eller kommet fra kontinentet og blitt fanget opp av luftmasser fra vest i området Skottland-Island.