LILLESAND/KRISTIANSAND: — Det var først da unggutten ble innlagt på sykehus i Norge man fikk fastslått at det dreide seg om smittsom hjernehinnebetennelse, sier smittevernoverlege Dagfinn Haarr i Kristiansand kommune.

Det var under en tur til Russland for tre uker siden at en 16 år gammel lillesander ble innlagt på sykehus. Man forsto ikke da hvilken bakterie det var snakk om. Russlands-oppholdet var en hjelpesendingstur i privat regi av en frivillig, religiøs organisasjon hjemmehørende i Kristiansand.

— Flertallet i reisefølget er fra Kristiansand, i tillegg var det flere lillesandere med på turen, opplyser overlege Haarr.

Totalt var det 48 egder med på turen.

I høstferien

Gutten er til daglig elev ved Gjennestad videregående skole, en internatskole i Stokke i Vestfold.

— Russland-turen hadde ingenting med skolen å gjøre, det var en tur som gutten gjennomførte i sin høstferie, forklarer rektor ved Gjennestad videregående skole, Ingrid Marie Eidsten til fvn.no.

Natt til tirsdag denne uka ble imidlertid en 16 år gammel klassekamerat av lillesanderen også innlagt på sykehus med samme sykdomsbilde. Han var ikke med til Russland. Denne gutten er fra Vestfold, og det står etter forholdene bra til med ham.

Det gjør det også med 16-åringen fra Lillesand, ifølge Haarr.

— Nå er gutten frisk, kjekk og oppegående, sier smittevernoverlegen til fvn.no.

Gutten fra Lillesand er derimot foreløpig ikke tilbake på skolen.

— Han er inne i en såkalt rekonvalesensperiode, og vi håper å ha ham tilbake så fort som mulig, sier rektor Eidsten.

- Vær på vakt

Det gis nå tilbud om vaksinering mot sykdommen til alle sørlendinger som var i reisefølget til Russland. Alle elever og ansatte ved Gjennestad videregående skole ble vaksinert onsdag.

Overlege Øistein Løvoll ved Folkehelseinstituttet understreker viktigheten av å være på vakt for symptomer på sykdommen.

— Feber, nedsatt allmennstilstand, rødt utslett og - hos en del - stiv nakke er alle velkjente symptomer på denne sykdommen, sier Løvoll, og understreker samtidig viktigheten av å kjapt komme seg til lege.

— Dersom man allerede har fått utslett, er sykdommen kommet langt, advarer Øistein Løvoll.