VALLE/KRISTIANSAND: — Det er sjeldent at truslene er så ytterliggående som i tilfellet med Arne Emil Skare, men det er faktisk slik at en del prester i vårt bispedømme opplever ubehageligheter knyttet til tjenesten, sier Køhn til fvn.no.

Fvn.no skrev tirsdag om sogneprest i Valle og Bykle, Arne Emil Skare, som gjennom to brev og en knivepisode er drapstruet av ukjente gjerningspersoner. Sist gang var fredag morgen da noen hadde stukket en kniv inn i nakkestøtten på passasjersiden i Skares bil. Kniven var stukket gjennom et bilde av Skare som stammet fra en sak i kirkebladet.

Uenig om teologi.

Køhn forteller at trusler eller ubehageligheter mot prester i flere tilfeller dreier seg om misnøye med gjennomføringen av presteoppgaven.

— Det kan dreie seg om at en prest er uønsket, eller at man er uenig i forkynnelsen, sier Køhn.

Personalsjefen mener trusselsituasjonen i Setesdal er svært beklagelig, og at bispedømmekontoret gjør alt i sin makt for å ivareta sogneprest Skare.

— Hos oss har denne saken høyeste prioritet, og vi har daglig kontakt med Skare. I tillegg er vi i kontinuerlig dialog med politiet for å få innspill og vurdere ulike tiltak. Når det gjelder etterforskning, er det en politioppgave, og det er politiet som må vurdere alvorlighetsgraden og trusselbildet, sier Køhn.

- Burde hatt kompetanse.

Personalsjefen sier det i dag ikke finnes noen kriseplan når det kommer til trusler mot prester eller andre kirkelig ansatte. Han mener det kan være aktuelt å få noe slikt på plass.

— Hvis dette viser seg at dette har et visst omfang, bør det vurderes. Når slike situasjoner oppstår, er det særdeles viktig at man trår rett i starten. Dessuten er det godt å ha kompetanse. Så det å ha en innstans som er eksperter på dette temaet og kan fortelle hvordan lignende situasjoner er håndtert før, ville absolutt vært bra, sier Køhn.

Ifølge Køhn er det kun Arne Emil Skare som har opplevd trusler i forbindelse med den konkrete saken i Setesdal.

Politiet i Valle og Bykle står så langt med få spor i etterforskningen.

- Ingen avklaring ennå.

  • Det er langt fram til en oppklaring sånn det ser ut nå. Vi har fått noen tips, og planlegger avhør av fornærmede og vitner, sier politiførstebetjent Dag Hovden til fvn.no.

Hovden vil ikke kommentere hva som er gjort av beslag og funn i forbindelse med åstedsundersøkelse. Men det er kjent at det var montert både utvidet alarmsystem i tilknytning til presteboligen, samt overvåkningskamera.

— Fysiske funn blir oversendt til kriminalteknisk avdeling i Kristiansand, mens noe allerede er videresendt til KRIPOS (Kriminalpolitisentralen), sier Hovden.

Politiet vil heller ikke spekulere i hva slags person som står bak ugjerningene, og om vedkommende er lokal.

— Det er helt åpent, og umulig å si noe om. Det er så lite som knytter seg til avsender, sier Hovden.