KRISTIANSAND: Kjent syn på byen en lørdag kveld? Du har vært på et vorspiel der folk har drukket tett, og så bærer det på byen.

Snart sjangler flere gatelangs, på jakt etter et vannhull. Synlige tegn på at man er "åpenbart beruset" er: Slørete blikk, sløve øyne, ikke kontroll, dårlig motorikk og snøvlete tale.

— Da skal du ikke slippes inn på utestedet, sier Marianne Guttormsen, som har ansvaret for kontrollene i Kristiansand kommune.

Langt mindre skal personer i en slik tilstand skjenkes hvis de allerede er i baren, og heller ikke venner av vedkommende, før den berusede er vist ut.

Tre utesteder stengt

Guttormsen er leder for 12 kontrollører som sjekker byens totalt 90 serveringssteder. Loven sier at det skal foretas tre ganger så mange kontroller som det finnes utesteder, og i Kristiansand betyr det minimum 270 kontroller i løpet av et år.

Så langt har kontrollørene gjennomført 250 enkeltkontroller, som har resultert i tre inndragninger.

Ved utestedene Bakgården Både & og Javel pub er bevillingen inndratt i tre dager. Ved restaurant Wok er det lagt ned påstand om inndragelse ut perioden, det vil si til år 2012. I tillegg er det gitt tre-fire advarsler til andre utesteder.

— Vi har akkurat gjennomført en ny runde, og det vil bli sendt ut advarsler til de stedene det gjelder, sier Guttormsen.

- Hvilke steder har fått advarsel denne gangen?

  • Det vil bli offentlig tilgjengelig etter behandlingen i kontrollutvalget, sier hun.

— Har Quartfestivalen eller Palmesus fått noen anmerkninger?

  • Nei, ingen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

FEIL: Denne situasjonen vil føre til anmerkning hos skjenketilsynet, og i verste fall stengning av utestedet. FOTO: @Monkey Business - Fotolia.com Foto: @ Monkey Business - Fotolia.com

Klar lovgivning

Befinner åpenbart berusede mennesker seg allerede inne i baren, plikter stedets betjening å vise dem ut. Skjer ikke dette, og en kontrollør observerer det, blir det rapportert til kontrollutvalget, som består av to politikere, én representant fra NHO, én fra butikk, kommuneadvokaten samt sekretær.

Dersom utvalget konkluderer med overtramp, sendes det advarsel til utestedet, og ved andre gangs overtredelse inndras bevillingen for et kortere tidsrom.

Det er alkoholforskriftens paragraf 4 som regulerer utestedenes ansvar for åpenbart berusede mennesker:

"Det må ikke skjenkes alkoholholdig drikk til person som er åpenbart påvirket av rusmidler, eller skjenkes på en slik måte at vedkommende må antas å bli åpenbart påvirket .

Sitter flere personer sammen og en eller flere av dem er åpenbart påvirket av rusmidler, må det ikke serveres alkoholholdig drikk til noen av dem før den eller de påvirkede er fjernet. "

Lovdata.no: Les hele alkoholforskriften her

— Behandler alle likt

- Er dere fornøyd med at det er såpass få tilfeller som er rapportert?

— Det beste hadde jo vært om kontrollrapportene viser at det ikke var noen feil, men målet må være at utestedene ikke overskjenker gjestene, og at utestedet fungerer godt, sier Guttormsen.

— Så dere er ikke ute etter enkelte utesteder?

— Nei, det fester seg ikke noen uvilje. Men dersom det må gis flere advarsler i løpet av en seksmåneders periode, vil straffen bli strengere i neste runde.

- Men går det egentlig an å drive bar uten at det er berusede mennesker i baren?

— Vel, de som driver baren skal ha oversikten over lokalet. Kontrollørene må bruke endel skjønn, men overstadig berusede mennesker skal vises ut, og de som sovner eller åpenbart trenger hjelp, må ikke ignoreres.

— Målet er ikke å avdekke flest mulig overtramp, det er den preventive virkningen kontrollene våre har, som er formålet med dem, sier fagleder Kjellaug Wroldsen ved bevillingskontoret i Kristiansand kommune.

Kroken på døra

To utesteder i Kristiansand har fått inndratt bevillingen sin i tre dager i 2009. Dersom nye anmerkninger rapporteres, risikerer disse utestedene å måtte holde stengt i to uker.

— Det er helt forferdelig for dem. De representerer jo arbeidsplasser og liv i byen. Det er jo ganske tøft med tre dager også, for konkurransen er stor. Vi ønsker jo et godt forhold til bransjen, sier Guttormsen.

For et utested som Javel pub, som er det av de to utestedende som i størst grad overlever på å selge øl, vil en ny stikkprøve med negativt resultat få drastiske konsekvenser.

— Det betyr nok kroken på døra, i så fall, sier daglig leder Glenn Mathisen.

Han understreker at to ukers stengning betyr 50 prosent av omsetningen, og små steder som Javel drives allerede med marginalt overskudd.

— Etter at skjenketidene ble strammet inn, merker vi jo også nedgangen i ølsalget på kroppen, sier Mathisen.

DISKUTÉR: Synes du skjenkelovgivningen er for streng?