KRISTIANSAND: Blant sørlandskommunene er det Kristiansand som sterkest får føle en eventuell streik innenfor stat— og kommunesektoren. Men også i Vennesla og Mandal er det tatt ut kommuneansatte i streik. Totalt sett kan i underkant av 2000 i Vest-Agder bli tatt ut.

Får ikke de ansatte i stat og kommune gehør for kravene om pensjonsopptjening, blir det streik fra onsdag. Og en konflikt vil gå ut over langt mer enn skoler og barnehager.

I Kristiansand vil folkebiblioteket stenge. Og politi, helsepersonell, forskere på universitetet og parkeringsansatte i flere kommuner legger ned arbeidet.

Natt til onsdag

– Fristen for å unngå streik er natt til onsdag, men det kan bli megling på overtid. Skoler og barnehager stenges fra onsdag eller torsdag hvis det blir streik, sier fylkesleder i Utdanningsforbundet, og for tiden streikesjef for Unios medlemmer i både statlig og kommunal sektor i Kristiansand, Åse Løvdal.

Når det gjelder skoler og barnehager, er det nesten bare Kristiansand som rammes, ettersom Unio har valgt å ta ut ansatte i de ti største byene i Norge i streik.

Kristiansand

Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS), og Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund Kommune (YS-K), Delta, samt Bibliotekarforbundet, Fagforbundet og Unio har levert krav sammen.

Mandag ettermiddag vil det blir nærmere klart hvor hardt offentlige etater i Vest-Agder blir rammet.

Unio tar ut 593 ansatte i skoler i vest og barnehager over hele Kristiansand. Med de 56 ansatte på Vågsbygd videregående skole i streik må også den skolen stenge.

Unio tar også ut 42 sykepleiere i kommunen samt 17 avdelingsledere i samme sektor.

– Ikke liv og helse

Også politiet og Universitetet i Agder får føle en eventuell streik. Av statlige ansatte tar Unio ut 56 politifolk og rundt 80 forskere og lærere ved Universitetet i Agder.

– Mandag er det klart om passkontoret blir stengt. En streik vil også gå ut over etterforskningen, sier Ernst Olav Lunde i Politiets Fellesforbund.

– Pensjonen er en hjørnestein i dette oppgjøret, og sett fra vår side er dette det viktigste oppgjøret på mange år, sier Lunde.

I tillegg har Fagforbundet varslet streik for 131 personer i Mandal kommune, fem i Mandal Parkering AS, 124 i Vennesla kommune og 43 i Lyngdal kommune.

– Vi er forberedt

– Vi er forberedt på å stemme nei, hvis vi ikke får videreført samme type pensjonsordning som vi har til nå, truer fylkesleder Roy Gyberg i Fagforbundet Vest-Agder.

Kristiansand kommune vil helt klart merke en streik mest.

– Vi holder nå på å forberede oss, og regner med å ha større oversikt mandag ettermiddag, sier Arvid Håkonsen, direktør for arbeidsgivervirksomheten i Kristiansand kommune.

SkoleAntall
Vågsbygd vgs.56
Øvre Slettheia11
Slettheia26
Karuss47
Vågsbygd35
Åsane16
Fiskå32
Torkelsmyra23
Voie13
Sjøstranda44
Møvig39
Lindebørskauen16
Flekkerøy27
Barnehager
Augelandstjønn9
Sentrum barnehageenhet16
Hellinga10
Karuss/Skråungen8
Linerla9
Møllestua7
Kløvergården6
Odderøya10
Ravnedalen13
Taremareskogen5
Tinnstua9
Voietun6
Øvre Slettheia10
Bamsebo6
Roligheten10
Oddernes/Kongsgård9
Vabua9