FARSUND: I september i fjor ble Pitstop i Lyngdal ranet. Noen uker senere ble Snadderkiosken i Farsund ranet. En storaksjon foretatt av politiet førte til rettssaken mot fire unge menn, som nå er dømt for ranene og flere andre forhold.

En 21-åring fra Lyngdal ble i Lister tingrett i dag dømt til fengsel i to år og elleve måneder. En 22-åring fra Lyngdal ble dømt til fengsel i tre år og to måneder. En 18-åring fra Lyngdal er dømt til 420 timers samfunnsstraff og 60 dagers fengsel. En 20-åring fra Farsund er dømt til fengsel i ni måneder.

21-åringen

21-åringen er dømt for ranet av Pistop 13. september i fjor. Han skal ha rettet en pistol mot ekspeditøren og presset henne ned på gulvet. Armene hennes ble så tapet. Så ble kvinnen ført inn på et toalett der også anklene ble tapet. Ransutbyttet ble cirka 5000 kroner.

Lyngdalsmannen er også dømt for å ha ranet til seg en pengeveske på rutebilstasjonen i Farsund 22. oktober i fjor. Da var han sammen med 22-åringen, og sammen tvang de en mann til å gi fra seg pengevesken med cirka 6000 kroner i ved å true med pistol og jernstang. De bandt mannen fast til en stolpe før de forsvant. Begge skal ha brukt sorte hetter og hansker under ranet.

I tillegg er samme mann dømt for medvirkning av ranet på Snadderkiosken i Farsund 14. oktober. Han skal nemlig ha truet 20-åringen til å utføre ranet, hvis ikke ville han "ta" 22-åringen, kjæresten og familien. 21-åringen utstyrte også 20-åringen med diverse utstyr han skulle bruke under ranet, blant annet en pistol og en sykkel til flukten.

21-åringen er også dømt for et innbrudd på Montér Farsund, for å ha kjøpt stjålne våpen og for å ha oppbevart og båret disse samt ammunisjon uten tillatelse, og for å ha gjort hærverk på en bil og et hus.

Mannen erkjente seg skyldig i alle forholdene han var tiltalt for i retten.

22-åringen

Den 22 år gamle lyngdølen er dømt for ha ranet Pitstop sammen med 21-åringen. Sammen med 21-åringen er han også dømt for å ha ranet til seg en pengeveske på rutebilstasjonen i Farsund.

Lyngdølen er i tillegg dømt for et innbrudd hos Birkeland Bruk og Montér Farsund. Han har også ervervet og solgt hasjis og amfetamin, for å ha kjøpt en stjålet pistol for å ha båret og oppbevart denne uten tillatelse, og for å ha gjort hærverk på en bil og et hus.

22-åringen erkjente seg skyldig etter alle forholdene han var tiltalt for, bortsett fra Pitstop-ranet.

Aktor i saken, Jostein Johannessen, har tidligere krevd tre års fengsel for 21-åringen og 22-åringen.

18-åringen

Den yngste av de dømte, en 18-åring fra Lyngdal, er i likhet med de to eldste dømt for ranet på Pistop.

Han er dømt for å ha stjålet fire pistoler og cirka 1000 skudd tilhørende Farsund Pistolklubb fra en bil i Stadionveien i Lyngdal 11. april i fjor. Natt til 12. april skal han ha rettet en ladd pistol mot hodet til en annen mann på Hamran i Lyngdal, og er i denne forbindelse dømt for å ha båret våpen uten aktverdig grunn.

Mannen er også dømt for å ha forsøkt å få en annen mann til å avgi falsk forklaring til politiet om Pistop-ranet. Blant annet skal han i januar i år ha sendt en sms med følgende innhold: "Dt er opp til deg...Du må endre forklaringa di...Mer sier jeg ikke...Nå har jeg innsett å jævli dt kommer te å vær i fengsel...Prøv å sett dg i min situasjon". Men mottakeren av sms-ene avga likevel riktig forklaring til politiet.

18-åringen erkjente seg skyldig i å ha stjålet pistoler og ammunisjon, samt i å ha båret våpen, men ikke for de andre forholdene han nå er dømt for.

20-åringen

Farsundsmannen er dømt for å ha utført ranet av Snadderkiosken 14. oktober i fjor. Han rettet da en pistol mot ekspeditøren ved kiosken og sa "gi meg alle pengene". Mannen fikk med seg cirka 7000 kroner og noen tobakksvarer.

I tillegg skal han ha ervervet amfetamin av 22-åringen og gjort hærverk på en bil og et hus sammen med 21— og 22-åringen.

Mannen erkjente seg skyldig i alle punktene han var tiltalt for i retten.

Erstatning

I tillegg til fengselsstraff og samfunnstjeneste, må de dømte betale erstatning til flere parter. 21-åringen må betale 5600 kroner til statskassen. 22-åringen må betale 14.500 kroner, og 18-åringen må ut med 800 kroner.

I tillegg kommer en lang rekke felleserstatninger der flere av de dømte må bidra. Til sammen må de betale hver sin del av 186.815 kroner til diverse fornærmede, foretak og forsikringsselskap.