KRISTIANSAND : Det var allerede bestemt at eiendomsskatten i 2012 skal utgjøre 246 millioner kroner 2009-kroner, mot nå 170 millioner kroner. Det store spørsmålet har vært hvordan Kristiansands eiendommer skal omtakseres, og hvordan man skal lage skatteregimet.

Rådmannen har signalisert en skatt ut fra 80 prosent av eiendommens verdi. Det ville gitt cirka tre promille i eiendomsskatt. Lovens maksimum er syv promille, og bystyret kunne dermed øket og øket år, ja faktisk doblet skatten på sikt.

Men etter forslag fra Jørgen Kristiansen (KrF) vedtok politikerne i formiddag at man skal bruke syv promille i skattesats fra første dag med ny takst. Det betyr at bare om lag 35 prosent av boligenes verdi blir skattlagt. Dermed er skatten låst. Fremtidige bystyrer kan ikke øke ytterligere før tidligst i 2022. Da åpner loven for ny omtaksering.

Både Høyre og Ap støttet KrFs forslag, bare Frp stemte mot. Frp vil nemlig heller redusere eiendomskatten. Høyre, Ap og KrF har rent flertall i bystyret.

Regnskapssjef Arne Henrik Lukashaugen sier nivået på eiendomsskatten i Kristiansand nå er fastlagt for over ti år fremover, hvis bystyret følger flertallet i kommunalutvalget.

— De siste årene har vi jo øket takstgrunnlaget flatt med ti prosent i året for å øke inntektene. Etter omtaksering i 2012 kan vi ikke gjøre det heller de første ti årene. Skatten vil da ligge helt fast. Det eneste som vil gi oss ekstra eiendomsskatt, slik politikerne nå har avklart, er at det kommer nye eiendommer som kan skattlegges.

Lukashaugen har regnet ut at eiendomsskatten fra 2011 til 2012 – når nytt takstregime innføres – i snitt vil øke med 17,3 prosent for Kristiansands eiendomsbesittere. Noen vil få mer økning, andre mye mindre.

— Ja, for hele poenget er mer rettferdighet, i forhold til dagens takster som jo er fra 1984. Grovt sett kan vi si at Lund-området er undertaksert i dag, grunnet prisutviklingen i eiendomsmarkedet, mens områder som Ålefjær og Mosby ligger høyt. Bor du på Lund må du regne med noe mer økning enn 17 prosent, bor du på Mosby eller i en annen utkant kan du regne med mye lavere økning, forklarer Lukashaugen, som ikke bare er glad for at man etter 2012 ikke kan øke skatten mer.

— Eiendomsskatten vil da i praksis gå ned i verdi på grunn av inflasjonen. Får vi kraftig inflasjon, for eksempel, vil skattens verdi bli sterkt redusert, uten at vi kan gjøre noe med det, sier han.

Mer om saken – og debatten – i papir i morgen