KRISTIANSAND: Mannen slapp først over tre andre fotgjengere og var i ferd med å starte opp igjen da kvinnen som leide sykkelen sin ble påkjørt. Han startet opp igjen, og traff kvinnen midt på bilen foran. 76-åringen bråbremset, men ga deretter gass. Kvinnen rullet ut av veibanen og ble liggende syv-åtte meter fra fotgjengerfeltet.

Sykkelen ble hengende under bilens høyre forskjerm, og 76-åringen stoppet bilen etter om lag 17 meter.

Ifølge fremstillingen av det som skjedde fra retten heter det at «tiltalte ikke har noen forklaring på hvorfor han ikke så fornærmede i fotgjengerfeltet. Tiltalte er selv av den oppfatning at han hadde svært god oversikt over fotgjengerovergangen og personene som beveget seg der. Det skal ha vært gode siktforhold og pent vær, men våt vegbane. Han har videre forklart at han ikke så særlig til venstre etter at han hadde sluppet over de nevnte 3 fotgjengerne, idet han hadde forvisset seg om at det ikke var andre i fotgjengerfeltet tidligere. Det er imidlertid på det rene at påkjørselen nærmest skjedde samtidig som disse personene hadde kommet seg over til gangfeltet, ifølge vitneforklaringen til Hammen.

Fornærmede – som er pensjonist – husker ikke noe fra selve ulykken, men har forklart at hun alltid går over fotgjengerfeltet mens hun holder sykkelen, og at hun heller ikke hopper av sykkelen i fart etter at hun har kommet inn i selve gangfeltet. Det er for øvrig ikke bestridt at fornærmede gikk over fotgjengerfeltet, men tiltalte kan ikke forstå annet enn at hun må ha kommet svært fort, ettersom han ikke hadde sett henne da han sakket farten for å slippe over øvrige fotgjengere».

Aktsomhetskravet

Den 76 år gamle bilisten har erkjent de faktiske forhold og straffskyld men har ønsket rettens vurdering av aktsomhetskravet.

«Retten finner videre at tiltalte har opptrådt uaktsomt, idet han kunne og burde ha sørget for at situasjonen ikke oppstod. Ved vurderingen har retten vektlagt at tiltalte unnlot å forvisse seg om det var andre fotgjengere i fotgjengerovergangen, etter at de nevnte tre personer hadde passert og kommet over på gangvegen. Det var således en reell mulighet for at andre fotgjengere hadde kommet til i tiden tiltalte fokuserte på de tre fotgjengerne. I stedet økte tiltalte farten uten å se seg for, hvilket resulterte i at han kjørte på personen som kom rett bak dem som nettopp hadde passert. I den forbindelse bemerkes det at tiltalte først så fornærmede i det han traff henne og sykkelen med bilen. Ved å unnlate å på ny forvisse seg om det var andre personer i fotgjengerfeltet, mener retten at ulykken skyldes tiltaltes mangelfulle og/eller feilfordelte oppmerksomhet i den aktuelle situasjonen» skriver retten i sin vurdering.

Betydelig skade

Retten har også tatt opp til drøfting om påkjørselen medførte en overtredelse av straffelovens bestemmelse om kvinnen som ble påkjørt er påført betydelig skade. Retten har konkludert bekreftende, og har «lagt til grunn at fornærmede hadde brudd i nedre del av skallen, blødninger fra hjerne og hode på høyre side, samt blødning mellom hjernehinnene som følge av sammenstøtet. Retten legger videre til grunn at disse skaden har ført til posttraumatisk epilepsi med partielle kramper, nummenhet i fingre på venstre hånd, temposvikt i venstre ben, hodepine i relasjon til hodets høyre side, svimmelhet, samt konsentrasjonsvansker og psykiske plager. Plagene resulterte i at fornærmede fikk hjemmehjelp i en periode over 3 måneder. Det er på det rene at fornærmede tidligere har mottatt uføretrygd, men fornærmedes fastlege er ikke i tvil om at fornærmede ville vært 100 % arbeidsufør som følge av ulykken dersom hun hadde vært i arbeid, og at hun fortsatt var det da han redegjorde for hennes tilstand i brev av 11. desember 2008, om lag 3,5 måneder etter ulykken. Han viser videre til at skadene oppstod brått etter ulykken, og at enkelte av disse således ikke skyldes generelle aldringsprosesser. Etter rettens oppfatning utgjør summen av skadene og plagene en betydelig skade i lovens forstand, idet disse har resultert i langvarig sykdom».

Mister førerkortet

Den 76 år gamle mannen er fradømt førerretten i 18 måneder etter ulykken som skjedde 25. august i i fjor. Mannen må avlegge ny førerprøve i tilfelle han vil ha sertifikatet tilbake.

Den betingede fengselsstraffen har en prøvetid på to år.