KRISTIANSAND: I et åpent brev til regjeringen skriver foreldrene i Vegårshei og Oslo at de frykter at det blir dødsdom for de to drapstiltalte mennene i Kongo. De ber regjeringen gripe inn omgående med de midler den har til rådighet.

— Regjeringen må gripe inn med alle midler for å hindre at to nordmenn blir henrettet. Vi frykter at en eventuell dødsdom i retten i Kisangani kan bli iverksatt uten forvarsel, og at det er av mindre betydning at den norske regjering har gjort det klart overfor myndighetene i hovedstaden i Kongo at den ikke aksepterer dødsstraff, sier Knut Moland, faren til Tjostolv Moland, til fvn.no.

Les brevet fra foreldrene nedenfor.

Dom neste tirsdag

Dommen i saken mot nordmennene faller neste tirsdag. Aktor har lagt ned påstand om dødsstraff, mens forsvarer André Kibambe la i sin sluttprosedyre i dag vekt på at anklagene ikke er bevist.

Det samme skriver foreldrene Knut og Mathilde Moland og Kari Hilde Hodne French i brevet til regjeringen:

«Når det gjelder drapstiltalen, finnes det ikke noe motiv og ingen tekniske bevis. Vitnene avla ikke noen ed og har kommet med kjempestore økonomiske krav mot de tiltalte før skyldspørsmålet er avgjort. De to tiltalte har ikke kommet med noen tilståelse. Deres forklaringer har vært gitt under tortur og dødstrusler», skriver foreldrene.

- Vil ikke ta seg bra ut

Knut Moland forstår ikke hatet som tydelig eksisterer mot nordmenn i Kisangani. Han mener sønnen og hans medtiltalte er utsatt for rasisme.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

BER OM HJELP: Knut Moland ber den norske regjeringen gripe inn med alle midler for å hindre at hans sønn og kameraten blir henrettet i Kongo. (Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet) Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet

Moland vil ikke utdype hvilke midler han mener den norske regjering bør ta i bruk for å hindre at de to blir dømt til døden. Han antyder likevel at Norge har økonomisk makt, men frykter at de som eventuelt mottar eller blir lovet økonomisk bistand ikke har makt til å stoppe det han mener vil kunne bli et klart justismord.

— Den norske regjering bør gjøre noen for sine egne landsmenn. Det ville ikke ta seg bra ut for regjeringen dersom den ikke skulle klare å forhindre at to nordmenn ble henrettet, sier Knut Moland.

- Slikt barbari skulle være forbi

Utenriksdepartementet (UD) har tidligere sendt en såkalt note til regjeringen i Kongo om Norges syn på dødsstraff, samt en note om at tiltalen for spionasje til fordel for Norge ikke kan være riktig. Foreldrene tror ikke at en ny note hjelper.

«Den norske regjering har gjort sitt syn på dødstraff kjent over hele verden. Det er over 60 år siden nordmenn er blitt dødsdømt, og vi ber regjeringen gjøre det den kan for å hindre at disse guttene blir henrettet i en tid da slikt barbari skulle være forbi. Vi tror ikke at en ny note til regjeringen i Kinshasa er nok til å hindre en eventuell henrettelse», skriver de.

Hjemme i Moland i Vegårshei finner faren trøst i at 2500 personer er medlemmer av en støttegruppe på Facebook for de to tiltalte. Samtidig har venner og kjente bidratt med penger på kontoen som er opprettet for å kunne skaffe penger til å kjøpe mat og bestikkelser i fengselet i Kisangani.

ÅPENT BREV TIL DEN NORSKE REGJERING   Rettsforhandlingene i Kisangani er slutt, og en avventer nå dommen. Etter all sannsynlighet blir dette dødsdom for de to tiltalte nordmennene. Det vil i så fall være et usedvanlig klart justismord. Når det gjelder drapstiltalen, finnes det ikke noe motiv og ingen tekniske bevis. Vitnene avla ikke noen ed og har kommet med kjempestore økonomiske krav mot de tiltalte før skyldspørsmålet er avgjort. De to tiltalte har ikke kommet med noen tilståelse. Deres forklaringer har vært gitt under tortur og dødstrusler. Tiltalen om spionasje til fordel for Norge er basert på fantasi, det samme gjelder de andre tiltalepunktene. "Bevisene" er løse påstander, slik som denne fotografen fra Drammen som skal være hovedmannen. Til tross for at aktoratet fikk forklart hvordan det hang sammen, bruker de det som et hovedbevis i en sak med dødstraff som strafferamme!   Vi er kjent med at UD har sendt en note til regjeringen i Kongo om Norges syn på dødsstraff. Vi er også kjent med at UD har sendt en note om at tiltalen for spionasje til fordel for Norge ikke kan være riktig. Til tross for dette, ignorerer aktoratet i Kisangani dette. Det kan tyde på at sentralregjeringen i hovedstaden har begrenset innflytelse i Kisangani. Hvis så er tilfelle, og en får dødsdommer, er det grunn til å frykte at de kan bli eksekvert uten varsel. Vi ber derfor regjeringen gripe inn omgående med de midler de har til rådighet.  Den norske regjering har gjort sitt syn på dødstraff kjent over hele verden. Det er over 60 år siden nordmenn er blitt dødsdømt, og vi ber regjeringen gjøre det den kan for å hindre at disse guttene blir henrettet i en tid da slikt barbari skulle være forbi. Vi tror ikke at en ny note til regjeringen i Kinshasa er nok til å hindre en eventuell henrettelse.   Knut Moland(sign)   Mathilde Moland(sign)   Kari Hilde Hodne French (sign)