KRISTIANSAND: — Det er ikke et kjempestort antall, men hvert våpen som vi får inn er jo til stor hjelp. Så det er jo positivt at vi har fått inn 46 uregistrerte våpen, opplyser politiinspektør ved Kristiansand politistasjon, Magnus Andreassen, til fvn.no.

Jaktvåpen

I alt er det blitt levert inn rundt 900 våpen i hele Norge, dermed ligger Agder rundt landsgjennomsnittet med sine 46 innleverte våpen. Av disse 46 våpnene er det for det meste snakk om vanlige jaktvåpen.

— Det dukker alltid opp noen gamle krigsvåpen, noen pistoler og revolvere og sånt, men det har ikke vært noen veldig spesielle våpen som er blitt levert inn i denne omgang, sier han.

I følge Andreassen er det mest uregistrerte hagler som folk er i ulovlig besittelse av.

— Det største problemet med våpen her i landet er at det er veldig mange uregistrerte hagler ute blant folk. Frem til 01.10 1990 kunne man kjøpe hagler uten å registre de, og disse flyter litt rundt. Det er et stort problem, forklarer han.

September 2008

1. mai i år trådte det landsomfattende våpenamnestiet i kraft. Amnestiet varer ut september 2008. — Jeg vil oppfordre folk som har uregistrerte våpen hjemme hos seg til å benytte anledningen å levere de inn nå, sier politiinspektøren.

Skulle man ikke benytte seg av sjansen, og bli tatt med et uregistrert våpen i etterkant så venter det strenge straffer. Strafferammen på å være i besittelse av et uregistrert våpen er to års fengsel, fire år ved alvorlige tilfeller.

— Å ha våpen som ikke er registrert er en alvorlig ting, fastslår Andreassen.

Ikke tapt

Selv om våpenet er innlevert betyr ikke det at det er tapt for alltid. Man kan søke om å få det lovlig registrert eller få tillatelse til å selge det.

— Det er også slik at dersom det er et våpen med affeksjonsverdi for deg, kan du sørge for at det blir plombert og beholde det, opplyser han.

På landsbasis har politiet i alt fått inn 295 rifler, 418 hagler, 37 revolvere, 124 pistoler, syv kombinasjonsvåpen, 12 maskinpistoler og ett maskingevær er levert inn. I tillegg kommer 34 granater og 1335,2 kilo ammunisjon.