AGDER: Med ny regjering etter valget neste år er det duket for en kraftig reduksjon i antall kommuner. I Høyre, Venstre, KrF, Frp og Ap er signalet entydig: Frivillighet nytter ikke.

Følger Danmark. Høyre tar ifølge Aftenposten initiativ til et bredt forlik på Stortinget for en kommunereform etter dansk mønster. Etter flere tiår uten å lykkes, tvang man der til slutt gjennom en reform der antall kommuner ble redusert fra 270 til 98

Et solid flertall på Stortinget de siste tiårene har vært klar på at antall kommuner er for stort – og må ned. Men nesten ingenting har skjedd. På borgerlig side forlater partiene nå i tur og orden frivillighetslinjen. I Høyres utkast til nytt partiprogram er ordet «frivillig» strøket.

Høyre-leder Erna Solberg understreker likevel at man må være forsiktig med å tre en ny kommunestruktur ned over kommunene.

Uenige. Kristiansanderen Peter Gitmark, som representerer Høyre på Stortinget, er klart positiv til en storkommune med Kristiansand som senter, og mener at en mild form for tvang er nødvendig for å få endret kommunestrukturen.

— Sammenslåing vil tvinge seg frem uansett, sier Peter Gitmark.

Ordfører i Vennesla kommune, Torhild Bransdal, er helt uenig.

— Sammenslåing med Kristiansand kommune er ikke noe tema. Vi samarbeider bra nå, blant annet gjennom Knutepunkt Sørlandet, sier Bransdal og avviser bruk av tvang for å slå sammen kommuner.

Hun tror ikke det er en aktuell politikk og viser til utredningen for noen år siden, som konkluderte med stordriftsfordelen forsvant når en kommune passerer 10-12.000 innbyggere, noe Vennesla har gjort for lenge siden.

Stor-Kristiansand?

I Norge har så mange som 161 kommuner færre enn 3.000 innbyggere, mens 26 kommuner har mindre enn 1.000 innbyggere.

— Dermed er kanskje kommunene rundt Kristiansand for store til å bli tvunget inn i en storkommune, Gitmark?

— Jeg mener absolutt at sammenslåing og reduksjon av kommuner må gjøres – også på Sørlandet og i Kristiansands-distriktet, sier Gitmark.

Også Kristiansand vil ifølge Gitmark nyte godt av en større kommune, med forbedring av kollektivtilbud, skole, eldreomsorg og teknisk etat.

Han mener kommunestyrene må se på hva som gagner innbyggerne best.

Nye tider

— Det er et paradoks at kommunestrukturen sist ble revidert på 60-tallet. Dagens struktur er bygd på fortidens kommunikasjon, sier Gitmark.

Høyremannen peker blant annet på tettheten av rådhus i sør, en faktor som viser at sammenslåing er nødvendig.

— Sammenslåing frigjør større deler administrasjon til tjenesteproduksjon. Fagmiljøene blir for små til å møte morgendagens utfordring slik situasjonen er nå. For de mest vanskeligstilte innbyggerne vil en sammenslåing av kommuner bety at de får bedre oppfølging, både fysisk og kompetansemessig, sier høyrepolitikeren.

Lover motstand

Gitmark mener også at problemet i mange små kommuner er at alle kjenner alle og sier at det blir feil når naboen din avgjør i bygg- og boligsaker som angår deg, sier Gitmark.

— Jeg håper virkelig ikke vi blir tvunget til en sammenslåing. Det tror jeg i så fall vil møte stor motstand, sier ordfører Solveig Kjelland Olsen i Søgne kommune.

Hun mener Søgne klarer seg godt selv og er en stor nok kommune.

— Vi har et veldig godt samarbeid gjennom andre organer, sier hun.