AGDER: — Sjansen for å bli tatt er minimal. Vi opererer i kontortiden, men når vi reiser hjem, reiser de ut på oppdragene sine. På ettermiddagene, kveldene og helgene er det mye litauere som er rundt og har småoppdrag. Jeg er ikke i tvil om at det er masse privatpersoner som kjøper disse tjenestene, sier Helgeland.

Han forklarer at den svarte arbeidskraften er flyttet fra store entreprenører til det private markedet.

— Jeg er overrasket over at det er en del boliginvestorer som kjøper disse tjenestene. Jeg er overbevist om at vi burde ha en mye større kontroll på privatmarkedet.

- Svart arbeid florerer

Helgeland har nettopp deltatt i en stor aksjon i regi av Arbeidstilsynet Sør-Norge og Skatt sør.

Tilsynet har vært rettet mot mindre byggeplasser og vedlikeholdsarbeid på privatboliger og fritidseiendommer. Flere av tilsynene er gjennomført hos privatpersoner med en, to og tre personer i arbeid.

— Det vi ser er manglende registrering. Svart arbeid florerer og øker fra år til år. Og det foregår sosial dumping en rekke steder, sier kommunikasjonsansvarlig i Skatt sør, Sverre Kjær.

Uregistrerte arbeidere

For Agder-fylkene gjelder følgende statistikk:

16 byggeplasser er besøkt. Her har man funnet 28 virksomheter, alle norskregistrerte.

50 arbeidere ble påtruffet. Av dem var 32 norske. Av de resterende 18 var 14 fra Polen, to fra Litauen, en fra Russland og en fra Kasakhstan.

9 personer var ikke registrert i Arbeidstakerregisteret. Dette registeret har skatteoppkreverne og Nav ansvaret for. Er man ikke registrert her, tyder det på svart arbeid.

31 personer hadde ikke id-kort. Id-kort er obligatorisk for alle som jobber på en byggeplass.

STORAKSJON: Skatt Sør og Arbeidstilsynet fant 117 uregistrerte arbeidstakere i en samordnet aksjon i Agder, Telemark, Buskerud og Vestfold. Her er førstekonsulent Unni Røssnes på inspeksjon ved en hytte under oppføring i Telemark. Foto: Skatt sør

— Dårlig tegn

Tilsynet er også gjennomført i Telemark, Buskerud og Vestfold.Skatteetaten har intervjuet 232 medarbeidere tilsatt i til sammen 92 virksomheter.

I alt 14 av disse virksomhetene var ikke registrert i merverdiavgiftsmanntallet, og 117 arbeidstakere fant en verken i registeret til Sentralskattekontoret eller arbeidstakerregisteret

— Over halvparten av arbeiderne kom fra land i Øst-Europa, og alt for mange av disse fant en verken i Arbeidstakerregisteret eller med pliktige ID-kort, sier Gunn Gjevestad i Arbeidstilsynet.

Ny trend etter finanskrisen

— Trenden nå er at det er mindre utenlandsk arbeidskraft, men det har dreid seg til privatmarkedet og useriøse byggherrer. Ute av bykjernen finner du tvilsomme byggherrer som er villige til å ta risiko. Vi vet hva som rører seg der ute og har ganske god treffsikkerhet, så hvis vi ønsker å treffe dem, så vet vi jo hvor de er hen, sier Helgeland.