FARSUND: — Vi hadde ikke tenkt å ha noe amerikansk hus. Vi skulle egentlig ikke bygge i det hele tatt, sier Agnar Omland og ler.

Nå ligger deres amerikanske hus på Borhaug og skiller seg litt ut fra nabohusene i Borhauggarden. Huset er det amerikanerne kaller et ranchhus, med alt på en flate. I stua er det et stort panoramavindu som gir en fantastisk utsikt til havet. Slike vinduer var uvanlige i Norge på 1950-tallet. Det var også luksus med garasje innebygd i huset. Pipa som er bygd inn i endeveggen, var typisk for de amerikanske husene på 50-tallet.

Bilen viktigst

Agnar Omland jobbet som snekker i «Junaiten». Likevel tenkte han ikke på å ta med seg verken hustegninger eller materialer, da han og Henny bestemte seg for å flytte tilbake til Lista etter henholdsvis ti og 12 år i Amerika. Det som var viktig for Agnar, var å få med seg hjem en amerikansk bil. Og det var da Plymouth'en av 1957-modell var fraktet trygt over Atlanteren i 1959, at Agnar og Henny oppdaget hustegningene i bagasjerommet på bilen. Der lå fullstendige tegninger til et hus som var populært i forstedene til New York på den tiden, og som Agnar hadde bygd mange av i sin tid som snekker i Connecticut og på Long Island.

— Vi hadde ingen byggeplaner. Men da vi kom hjem, tilbød en slektning oss tomt her i Borhauggarden. Dermed var det bare å sette i gang, forteller Agnar. Med god hjelp bygde han det staselige og, etter norske forhold, svært så moderne huset selv. Etter at huset var ferdig dro ekteparet tilbake til USA igjen, før de kom hjem for godt i 1964 og flyttet inn i sitt nybygde hus.

Ti år i «junaiten»

Det unge paret dro til «Junaiten» etter krigen, som så mange andre unge listalendinger. Henny dro først, 19 år gammel. To år etterpå fikk hun med seg kjæresten Agnar. Hun jobbet på tyggegummifabrikk, han var snekker. Paret bodde i leilighet i Brooklyn.

Mens bilen var det viktigste for Agnar, tok Henny med seg amerikanske møbler og andre ting fra leiligheten hjem til Norge. Hun fylte en container med respatexbord til kjøkkenet, sofaer, skatoller, fjernsynskabinett, speil, lamper og pyntegjenstander som fremdeles setter et amerikansk preg på hjemmet deres.

Amerikahus

Agnar og Henny Omland er langt fra de eneste på Lista som har «amerikahus». Noen tok med seg hjem hustegninger og bygde det populære «splitlevel-huset»; med halvplan, små innvendige trapper og integrert garasje. Andre tok bare med seg den typisk amerikanske screen-døren - som settes utenpå gatedøra, med netting mot insektene om sommeren og glass om vinteren.

De fleste som hadde vært i Amerika, ville ha med seg noe for å minnes tiden «over there». Harry Larsen på Borhaug tok med seg et helt hus over Atlanteren, da han kom hjem i 1976. — Jeg leide en 40 fots container og pakket materialer og alt jeg trengte til huset, bortsett fra gipsplatene. Det ble veldig mye billigere enn å kjøpe det her hjemme, forteller Larsen. Han bygde huset selv, med blant annet vedlikeholdsfri aluminiumskledning og aluminiumsvinduer - som begge deler har vist seg svært så fornuftig på det værharde Lista.