KRISTIANSAND: Tingrettsdommer Torje Torjesen ga tiltalte den vanlige mulighet til å si noe til retten helt på tampen av saken.

— Jeg vil bare beklage. Jeg er veldig lei meg, sa 29-åringen gråtende.

Den tiltalte satt sønderknust i retten. Han hadde store problemer med å forklare seg. Det kom tilbud om pause, men 29-åringen ønsket likevel å fortsette.

Han forklarte at han hadde drukket øl 16. mai 2007. Om kvelden skulle han fra Tveit til Sømsområdet på motorsykkelen. På vei dit ble han stoppet av Helene Hæg ved Hånes senter, som spurte om å få sitte på. Uten hjelm satte hun seg bakpå. På broa ved Fidjekilen kjørte 29-åringen inn i autovernet. Helene Hæg ble kastet av sykkelen, ble bevisstløs og hardt skadet.

Glimtvis hukommelse

— Hva husker du fra ulykken? ville aktor vite.

29-åringen maktet ikke å svare. Tårene trillet.

-Husker du selve ulykken?

  • Nei.

Den tiltalte har glimt fra sekundene etterpå.

  • Jeg satt på henne. Det var masse blod. Jeg husker hun lå på veien. Og jeg trodde hun var død, stotret 29-åringen.

Pågripelsen er borte fra hukommelsen. Senere har han fått store psykiske problemer. Han er ute av stand til å arbeide.

Flere vitner fortalte at den tiltalte var totalt forvirret etter ulykken.

— Vi fikk ikke kontakt med ham da vi senere pågrep ham inntullet i en presenning bak i en bil, fortalte et politivitne.

I retten i går kom 10-15 av Helene Hægs venner og familie for å følge saken. Etter at Helene Hæg hadde forklart seg satte hun seg på fanget til kjæresten. Hun var også sterkt preget av det som skjedde i retten.

Livstruende skadet

En overlege ved rehabiliteringssykehuset på Kongsgård forklarte i retten at Helene Hæg pådro seg to slagskader mot venstre tinning. Hun hadde blødninger i hodet, vannansamling i hjernen og brudd på venstre, bakre skalleregion i tillegg til hudskader.

Aktor: - Var skadene livstruende?

  • Ja, svarte overlegen.

Etter et døgn på Sørlandet Sykehus Kristiansand ble hun overført til Ullevål. Der ble hun lagt i kunstig koma, og ble senere gradvis vekket. 14. juni kom hun til rehabilitering i Kristiansand. Senere har hun gjort gode fremskritt. Om prognosen fremover, sa legen: - Hun kan bli bedre. Hvor god hun blir, vet vi ikke.

Fengselsstraff

Aktor, politiadvokat Johan Martin Kile, la ned påstand om at den tiltalte ble dømt til 120 dagers fengsel, 10.000 i bot og at han aldri får anledning til å ta førerkort igjen på grunn av en tidligere promilledom.

Forsvareren, advokat Ben Fegran, ba om at tiltalte ble ansett på mildeste måte. Advokaten mente at 29-åringen måtte frifinnes for tiltalen om å ha forlatt åstedet.

Hæg ga tiltalte en klem

I en pause under rettssaken i går ga Helene Hæg den 29 år gamle tiltalte en klem.

— Jeg er ikke sint på ham, sa hun om den tiltalte etter at hun hadde vitnet.

Beveget, lavmælt og presist fortalte Helene Hæg om sine opplevelser. Hun husker ikke noe før og etter ulykken. I retten forklarte hun at det var noen glimt av en sykepleier på Ullevål i hukommelsen.

— Men det glimtet er nokså vagt, sa den 16 år gamle jenta til retten.

Konsentrasjonsproblemer

Hun fortalte om problemer med konsentrasjonen, og de lange og tunge heldagsprøvene. I dag går hun i andre klasse på videregående. Neste år må hun ta om igjen andre klasse.

Aktor: - Tror du det kommer til å gå bedre fremover?

  • Ja, jeg skal nok klare dette.

  • Å bli som før?

  • Ja.

I går delte hun sine tanker med retten.

— Det hele har vært vanskelig. Jeg har i grunnen ikke tenkt så mye på meg selv, men mest på hvordan de andre har hatt det. Det har vært viktig å fokusere på det positive, og ikke det negative.

Trener ikke så mye som før

Etter at Helene Hæg var ferdig med sin forklaring for retten, var hun litt misfornøyd i en samtale med Fædrelandsvennen.

  • Jeg fikk i grunnen ikke sagt alt jeg skulle. Fikk ikke fortalt at jeg har mistet luktesansen, og at jeg har blitt så utrolig sjenert. Det var jeg ikke før, sier jenta smilende.

— Og så trener jeg jo ikke så mye som før, men satser likevel på å bli førstevalg som keeper.

Ikke sint på 29-åringen

  • Hvordan har tiden vært etter ulykken?

  • Tøff, men ikke så ille som jeg trodde. Alle vennene har vært fantastiske. Det har også mine brødre, mamma og pappa vært, sier Helene, og tilføyer:

— Jeg er ikke sint på 29-åringen som kjørte. Jeg ser at han har lært og ikke gjør slike ting flere ganger.