KRISTIANSAND: — De såkalte veikantundersøkelsene viser at en av hundre sjåfører er påvirket av illegale stoffer. I tillegg kommer de som kjører påvirket av alkohol eller medikamenter. Sju av 100, eller hver 14. fører er ruspåvirket. Tallene bekymrer, sier den lokale UP-sjefen.

I 2007 har Utrykningspolitiets patruljer stoppet 139 personer som har vært mistenkt for kjøring i ruspåvirket tilstand.

— 50 førerkort er beslaglagt. Differansen mellom 139 og 50 skyldes at en del av dem som er tatt ikke har førerkort. I tillegg kan mange som stoppes på veien oppfattes som ruspåvirket, men ved nærmere legeundersøkelser kan konklusjonen være en annen. Det gjelder saker hvor det er mistanke om medikamentbruk eller illegale stoffer, sier Hasseldal.

Alkohol

Tallet på førere som ble stoppet i 2007 av UP i distriktet er det samme som i 2006. For politiet er det enkelt å forholde seg til trafikanter som kjører i alkoholpåvirket tilstand. Der kan ruspåvirkningen måles nøyaktig gjennom utåndingsluften, og blodprøver viser eksakt promille.

Er verdien i utåndingsluften over 0,1 kjører du i fylla. Viser blodprøven over 0,2 er du over grensen.

Narkometer

Politiet har ingen grenser å forholde seg til i forbindelse med annen ruspåvirket kjøring utenom alkohol.

— Vi er avhengig av å få fastsatt minsteverdier, og det er et paradoks at vi mangler dette, fremholder Hasseldal.

— I dag er prosedyren lang og tung når det ikke er snakk om alkoholpåvirkede sjåfører. Blir en sjåfør mistenkt for ruskjøring, skal vedkommende til legeundersøkelse, med utvidet test av blod og urin, i tillegg til en mental vurdering. Deretter skal prøvene analyseres ved Rettsmedisinsk institutt. Dette tar tid. I mange tilfeller mener politifolkene at en sjåfør er ruspåvirket, men legen sier nei. Da er det vanskeligere å nå fram for politiet.

Advarer

Distriktslederen i UP advarer folk som bruker medikamenter når de kjører.

— Er det en varseltrekant på medikamentene er det grunn til å tenke seg om. Da skal du normalt ikke kjøre. En bilfører som har drukket alkohol må forvisse seg om at kjøringen foregår uten påvirkning. Er du i tvil bør du la være å kjøre, råder Hasseldal.

Politiets operasjonssentral får mange meldinger fra folk som ferdes på veiene om mulige ruspåvirkede sjåfører.

— Antallet henvendelser til oss har økt i takt med utbredelsen av mobiltelefonen. Det kommer mange telefoner om mistenkelig kjøring; sjåfører som kjører vinglete, sjåfører som kommer over i motsatt kjørefelt eller mot fendere langs veien, forteller operasjonsleder Ove Austenaa ved Agder politidistrikt.

— Når folk melder fra om farlig trafikkatferd, griper vi ofte inn via de lokale politistasjoner, og ikke minst ved hjelp av patruljene fra Utrykningspolitiet, forteller Austenaa.

Det kommer også mange meldinger fra nære pårørende til trafikanter som begir seg ut på veiene i ruspåvirket tilstand.

— Folk som melder sine nærmeste for ruskjøring vil ikke ta det moralske ansvaret hvis det skulle inntreffe noe med den ruspåvirkede sjåføren eller medtrafikanter, sier Austenaa.