Se video fra AMK Sørlandet i vinduet over (adressen oppgitt på skjermbildet i filmen, er ikke reell).

LILLESAND: — Jeg har små barn selv, så jeg synes det er tøffest når noen ringer inn med små barn som er syke, sier sykepleier og medisinsk operatør Maren.

Maren har jobbet ved akuttmedisinsk kommunikasjonssentral(AMK) i halvannet år og synes det er en veldig spennende arbeidsplass.

— Det er veldig annerledes fra andre sykepleierjobber og krever andre kvalifikasjoner av meg enn det man vanligvis bruker som sykepleier. Det som er mest spennende med denne jobben, er at du må koordinere hodet mellom mange arbeidsoppgaver på en gang og det er veldig utviklende, sier operatøren.

Nesten 50.000 anrop

Det kan til tider være svært hektisk inne på sentralen. AMK Sørlandet håndterer alle medisinske nødanrop fra begge Agder-fylkene, samt kommunene Nissedal og Fyresdal i Telemark.

Årlig ringer over 20.000 personer 113 i dette distriktet. I tillegg kommer om lag 25.000 anrop fra ambulansetjenesten og andre samarbeidspartnere.

— Det kommer som regel i bølger. Akkurat nå er det litt stille her, mens tidligere i dag hadde vi mange innringere på en gang, forteller operatøren.

Se video fra AMK Sørlandet i vinduet over.

På dag- og kveldstid sitter tre operatører og vokter telefonlinjene på sentralen. Mens på natten har to operatører ansvaret for distriktet.

Disse operatørene koordinerer 31 ambulanser og én luftambulanse.

Omstridt

I mai vedtok styret for Sørlandet Sykehus HF å flytte AMK fra Arendal til Lillesand.

Avgjørelsen var omstridt og blant annet Arendal-ordfører Torill Rolstad Larsen mente flyttingen fra sykehuset i Arendal var tragisk.

Nå har AMK-arbeiderne jobbet i sine nye lokaler på Fyresmoen i Lillesand i litt over én måned.

— Jeg er fornøyd med at vi er lokalisert her i Lillesand nå. Personellet virker også fornøyd og vi er glad for at vi nå har kommet ordentlig i gang i de nye lokalene, sier leder Ole Kristian Skomedal ved AMK Sørlandet.

Han sier de nå trenger ro rundt arbeidet sitt og håper at debatten rundt lokaliseringen blir lagt død.