Fædrelandsvennens debattstudio

Mari Horve Reite, leder for digital debatt

Takk for alle spørsmål og innspill!

Vi stenger dette debattstudioet nå. Dersom du har mer på hjertet, kan du sende oss et leserinnlegg.

Hvis du har spørsmål som du ikke har fått svar på, kan du stille det i vårt koronastudio.

Mari Horve Reite

Kommuneoverlegen om utbruddet etter musikkbingo

Kommer Kristiansand kommune til å innføre påbud om munnbind. Har også sett at det er veldig lite folk som bruker dette. Det bør derfor bli innført påbud.

Trond-Are Kjøniksen

Er kjæreste definert som nærkontakt/samme kohort? Har en sønn som har en kjæreste som han ikke går i samme klasse. Han lurer på om han nå kan treffe henne.

ingvild Gjone

Hei. Jeg regner med at han treffer kjæresten nokså ofte, og tenker jo da at de er i samme kohort. Men de bør nok være ekstra påpasselige, siden de tross alt ikke er i samme husstand og har hver sine skole-kohorter. Jeg limer inn de retningslinjene som fortsatt står på Helsenorge sine sider. De er nok ikke helt oppdatert, men kan ikke skjønne annet enn at det må gå fint å treffe kjæresten.

Ungdom kan også ha noen få venner/kontakter som de ikke behøver å holde avstand til, som regnes som deres nære kontakter. Denne kretsen bør ikke bli for stor, og til andre bør de holde minst én meters avstand. Det betyr også at man fortsatt skal unngå klemmer og håndhilsing.

Mari Horve Reite

Kan ikke Kristiansand kommune innføre påbud om bruk av munnbind? Det er skremmende få som benytter dette.

Tor Andersen

Kan man reise på utlandsferie etter at man har tatt vaksine uten å måtte gå i karantene .

Johnny Berthelsen

Hei. Etter det jeg har forstått, er det foreløpig uklart om man kan bære smitte selv om man har tatt vaksine. Jeg tror dermed ikke du kan belage deg på utenlandsferie uten karantene, slik situasjonen er nå.

Preben Aavitsland sa nylig til Fædrelandsvennen at han ikke tror vi kan regne med karantenefrie sydenturer til sommeren.

Mari Horve Reite

Hva skjer med skolene?

Alisa Edvardsen

Hei! Det svarte rådmann Camilla Dunsæd på i sendingen. Hun sa følgende:

- Vi har fulgt nasjonale anbefalinger om rødt nivå på ungdoms- og videregående skoler. Skolene er åpne, men har strengere smittevernregime og krav til avstand. Det er ulikt hvordan de ulike skolene kan jobbe på rødt nivå. Informasjon knyttet til den enkelte skole vil legge ut informasjon. Noen skoler vil ha større bruk av hjemmeskole enn andre. Ingen skoler blir stengt, og barneskoler og barnehager er på gult nivå, som i høst.

Mari Horve Reite
Mari Horve Reite

Takk for alle spørsmålene

Kommuneledelsen rakk ikke å svare på alle spørsmålene dere kom med. Jeg skal forsøke å svare på noen av dem, basert på det jeg kan finne ut.

Så jeg sitter her til klokka 16, og vil svare på det dere måtte lure på etter å ha sett sendingen i opptak.

Mari Horve Reite

Er 14 dager nok?

Avslutningsvis fikk de tre fra kommuneledelsen spørsmål om hvorvidt de tror det holder med strenge restriksjoner i to uker.

- Jeg er spent på om 14 dager er nok til å snu denne kurven ordentlig, men jeg håper det, sier ordfører Jan Oddvar Skisland.

- Vi er forberedt på at perioden kanskje må forlenges noe, men håper ikke det blir lenge, sier Dunsæd.

- Det er en kort periode. Men vi var her før jul, og da sa jeg at vi forventet økt smitte etter jul og nyttår. Denne perioden kan hjelpe oss til å få kontroll, slik at vi igjen kan ha det så åpent som vi hadde i desember. Jeg håper det, sier Vik.

Mari Horve Reite

Treningsstudio kan holde åpent

- Vi har vært heldige her, og ikke trengt å stramme inn mer enn nasjonale føringer tilsier. Vi er opptatt av å kunne drifte dette samfunnet best mulig. Så du kan gå på treningssenter, men det er helt avgjørende at man holder avstand. Ting kan også endre seg fort. Går ikke mange dager ved en smitteoppblussing før vi må sette inn flere tiltak, sier kommuneoverlege Styrk Fjærtoft Vik.

Mari Horve Reite

Hva med besteforeldre og barnebarn?

- Hva med besteforeldre og barnebarn? Kan de møtes?

- Anbefalingene nå går på i disse fjorten dagene å unngå besøk. Det vil da si å ikke treffes innendørs. Det er fryktelig strengt. Så da må en altså møtes utendørs, men vi må håpe at det er en begrenset periode, sier kommuneoverlege Styrk Fjærtoft Vik.

Hva med barn eller personer med underliggende sykdommer? Havner de sist i rekka for å få vaksine?

Rolf-Arne Lakseide

Vaksinen er foreløpig kun testet på voksne, og anbefales foreløpig ikke til barn.

Personer med underliggende sykdommer prioriteres etter eldre og utvalgt helsepersonell. Les mer om prioriteringene her.

Mari Horve Reite

Hva vil skje med barnehagene??

Guro Nilsen

Hei! De er på gult nivå, slik de var i høst. Strengere tiltak rammer kun ungdoms- og videregående skoler i denne omgang.

Mari Horve Reite

Hva med barn eller personer med underliggende sykdommer? Havner de sist i rekka for å få vaksine?

Rolf-Arne Lakseide

Hva med kinoen,vl den være åpen?

Liv Stølen

Det ser foreløpig ikke ut som om kinoen er rammet av de nye restriksjonene.

Mari Horve Reite
Mari Horve Reite

- Må regne med muterte virus

- Det har så langt vært meldt om mutert virus et sted i Agder. Vi må nok forvente at dette er virustyper vi vil se mer av i Norge. Det ser ikke ut til at sykeligheten er verre enn ved de muterte virusene enn ved det vanlige, men at de sprer seg lettere. Basisen her er den personlige smittevernberedskapen, sa kommuneoverlege Vik, og minnet om smittevernreglene som gjelder.

Hei.

Ubetjent trening senter som ikke har ansatte tilstede kan disse fremdeles holde åpent?

Espen Olav Svendsen
Mari Horve Reite

Ordfører Jan Oddvar Skisland er bekymret for hva denne nedstengningen vil innebære for barn og unge.

- Jeg vil oppfordrer trenere og ledere til å finne aktiviteter utendørs så godt som mulig. Så vil vi se på muligheten for å ha lys for eksempel på banene så lenge som mulig. For vi trenger dette nå, sier Skisland.

Mari Horve Reite

Skolesituasjonen i Kristiansand

Flere har spurt om situasjonen for skolene. Dette sier rådmann Camilla Dunsæd:

- Vi har fulgt nasjonale anbefalinger om rødt nivå på ungdoms- og videregående skoler. Skolene er åpen, men har strengere smittevernregime og krav til avstand. Det er ulikt hvordan de ulike skolene kan jobbe på rødt nivå. Informasjon knyttet til den enkelte skole vil legge ut informasjon. Noen skoler vil ha større bruk av hjemmeskole enn andre. Ingen skoler blir stengt, og barneskoler og barnehager er på gult nivå, som i høst.

Hva med begravelser?

Hvor mange kan en være nå etter siste oppdateringer?

Jarle Strøm