TRONDHEIM: – Det er et stort misforhold mellom nasjonal politikk og lokale behov. I kommunene sliter man hver eneste dag med å finne dyktige fagfolk, spesielt innen helsefagene, mens de store fagorganisasjonene nærmest har vetorett i arbeidstidsspørsmål, sier Helge Solum Larsen til NTB.

– Denne politikken har ført oss inn på et blindspor, fastslår han.

Venstre-nestlederen hevder det er helt avgjørende med en grunnleggende arbeidstidsreform for at kommunene skal bli i stand til å dekke behovet for arbeidskraft. Han vil gi arbeidstakere og arbeidsgivere rett til å forhandle lokalt om fleksible arbeidstidsordninger ved å svekke reguleringene i arbeidsmiljøloven. I praksis betyr det blant annet mulighetene for å etablere turnuser med lange, sammenhengende arbeidsperioder etterfulgt av lange friperioder.

Nordsjøturnus

– Begrepet nordsjøturnus er litt spesielt, men jeg er enig i prinsippet det innebærer. Uten å være kategorisk på hva slags modeller man skal bruke, mener jeg man fint klarer å finne løsninger lokalt som dekker både arbeidstakernes og arbeidsgivernes behov, sier Larsen.

I løpet av vårsesjonen kommer Høyre, med støtte fra Venstre og de andre opposisjonspartiene på Stortinget, til å foreslå å lempe på begrensningene arbeidsmiljøloven setter for arbeidstid. Forslaget vil derfor raskt kunne gjennomføres hvis den rødgrønne regjeringen mister flertallet på Stortinget i 2013, skriver Aftenposten.

Venstres landsmøte i Trondheim i helgen vedtok dessuten en ny næringspolitikk, som blant annet innebærer utvidet rett til å ansette folk midlertidig på kort sikt. Ifølge Larsen vil Venstre stramme inn tidsrammene for midlertidighet fra dagens fire år.

Skulle Høyres forslag bli vedtatt i Stortinget vil den lovfestede retten som store fagforbund har i dag til å blokkere alternative turnusordninger bli avskaffet. Bare Arbeidstilsynet skal kunne si nei til ordninger som det er lokal enighet om å prøve ut på et sykehjem eller sykehus, ifølge forslaget.

Gir mer heltid

Larsen avviser at Venstre er fagforeningsknusere og understreker at han ønsker at arbeidstakernes forbund lokalt skal stå for forhandlinger om arbeidstid. Han avviser at endringene vil innebære en svekkelse av vernet arbeidsmiljøloven er ment å gi sårbare arbeidstakere.

– Vi ønsker ikke lokale avtaler mellom enkeltpersoner og arbeidsgiver. Vi har skikkelige og solide fagforbund over hele landet, som kan sørge for at dette håndteres på en forsvarlig måte, sier han.

Sosialistisk Venstreparti, LO og mange fylkeslag i Arbeiderpartiet vil i stedet for mer liberale turnusregler, styrke arbeidernes lovfestede rett til heltidsstilling. LO-leder Roar Flåthen frykter at Høyres forslag vil gjøre det lettere for arbeidsgiverne å påtvinge arbeiderne det han kaller ekstreme arbeidstidsordninger.

– Lovfestet rett til heltid, hva er det? Det er ren symbolpolitikk som ikke er mulig å realisere lokalt uten at det også gis større fleksibilitet, sier Larsen