KRISTIANSAND: — Vi oppdaget at en av hovedkontaktene for strømtilførsel til UPS var helt svidd i går. Vi vurderte å vente til helga med å ta ned systemene, men bestemte å gjøre det i ettermiddag, sier IT-sjef Arild Sandnes til fvn.no.

Dermed måtte alle kommunens omkring 350 servere tas ned fra i 15.30-tiden onsdag ettermiddag. Dette førte til at alle interne systemer - bortimot 150 i tallet - inkludert epostsystemet og nettsiden, var ute av drift til rett før klokken 02.30 natt til torsdag. Sandnes opplyser at det tar cirka tre timer å ta ned alle serverne, så fire timer å skifte elektronikken, og så tre nye timer å få opp igjen alle serverne.

- Det høres rart ut at en svidd kontakt kan ha så store konsekvenser?

— Dette er sånt som kan skje. Man kan ikke garantere seg mot dette.

- Har dere rutiner for å sjekke kontaktene?

— Det er umlig å sjekke det jevnlig siden vi har så mange servere, svarer Sandnes, som ikke vet årsaken til at kontakten gikk varm.

Han opplyser at kommunen vil holde telefonsentralen åpen på batteri mens systemene er nede. Epost som sendes til kommunen eller ansatte vil komme frem når systemet er på plass igjen. Instanser som sykehjem har reserveløsninger laget for slike situasjoner, opplyser IT-sjefen.

Han legger til at komunnen ikke har driftsansvar for systemene etter klokken 15.30 på hverdager.

— Vi oppfatter ikke dette som noen krise. Jobben er egentlig å stoppe og få opp igjen så mange systemer, sier han.