Kristiansand: — Det er jo bare å se på såret. Her var det en nydelig bergnabb, og nå er den borte vekk, forteller juridisk konsulent Jon Holt i Kristiansand Eiendom.

Han konstaterer at politikeren har tatt seg kraftig til rette, i den hensikt å skaffe seg ekstra parkeringsplasser til familiens hytte på Dvergsnestangen øst for Kristiansand.

Eivind Larssen er ikke bare nåværende fylkesleder av Vest-Agder Pensjonistparti. Han har også vært medlem av bystyret og byutviklingsstyret, Kristiansands utvalg for plan- og byggesaker, der han representerte Frp i perioden 1999-2003. - himmel og hav

Plan- og bygningsetaten har varslet Larssen om at det kan bli gitt pålegg om retting, av et inngrep som synes uopprettelig. Samtidig er saken av en karakter som ikke utelukker bot og politianmeldelse.

— Det er jo mye, himmel og hav, utbryter Hans Otto Lund (H) når han får se bildene. Han er i dag nestleder, og var tidligere leder og kollega av Larssen i byutviklingsstyret.

Lund er ukjent med saken da Fædrelandsvennen kontakter ham, og vil be om mer informasjon i første byutviklingsstyremøte. Han er klar på at forholdet bør politianmeldes, og mener dessuten entreprenøren har et ansvar.

— Det ville jeg gjort, for å statuere et eksempel. Uansett er dette alvorlig, men som politiker påhviler det oss et spesielt ansvar. For egen del tør jeg ikke gjøre én ting som er på kanten, med den rollen jeg har, sier Lund.

I 2008 kontaktet Larssen plan- og bygningsetaten, med ønske om å fjerne tre steiner og noen masser fra stedet. Det fikk han lov til, under klar forutsetning at tiltaket kun gjaldt tre steiner og dermed ikke var søknadspliktige.

«De arbeider som er utført er av en helt annen karakter enn det ble gitt anledning til i 2008.» konkluderer etaten i varselet Larssen har mottatt.

Søknadspliktig

Også en hyttenabo til Larssen, familien Blomberg, må forklare seg etter å ha anlagt en bredere vei for å transportere materialer inn et par hundre meter inn til hytta, som er under renovering. Også her er det skutt vekk noe fjell, men det skal forrige hytteeier ha stått for.

Grøntområdet grenser til feriesenteret på Dvergnestangen. Etter en møysommelig prosess ble det etablert seks parkeringsplasser til hytteeierne for noen år siden.

— Det første vi nå gjør er å be om en redegjørelse av tiltakshaver. Vi har ikke vurdert alvorligheten ennå, opplyser byggesaksleder Bjørn Harald Andersen i Kristiansand kommune.

Ifølge ham er hovedregelen at alle slike terrenginngrep er søknadspliktige.

– Storm i vannglass

Eivind Larssen hevder tiltaket han har utført var så lite at det ikke var søknadspliktig. Likevel ga han beskjed til etaten.

– Jeg kjøpte noe grunn av Dvergsnestangen senter, og fjernet stein for å sikre fjellet. Dette er fullt lovlig, det kan ingen nekte meg, hevder Larssen overfor Fædrelandsvennen.

– Ifølge kommunen er det et stort inngrep?

– Knausen står der ennå. Jeg har fjernet et par meter av den kanskje, men ikke mer, svarer Larssen.

Han viser til at det allerede finnes en parkeringsplass kloss inntil hans eiendom, og kaller saken «storm i et vannglass».

– Det er forskjell på å sprenge nede i sjøkanten, og oppe i heia, hvor det allerede er sprengt, mener Pp-lederen.

– Men ifølge regelverket er større inngrep søknadspliktige?

– For meg er dette en sak som ikke er søknadspliktig. Vi har et lovverk, og det forholder jeg meg til, svarer Larssen, som utelukker at han må tilbakeføre noe.

– De må heller bruke tid på leilighetsbygget (godkjent, journ.anm.) som føres opp på feriesenteret, 10-11 leiligheter bare 50 meter unna strandsonen, legger han til.

Nabofamilien, Blomberg, lover at anleggsveien som er påtalt skal fjernes.

– Vi har lagt på noe masse for å komme inn med maskiner. Alt skal legges tilbake akkurat som det var, bedyrer Kai Blomberg. Det var formelt hans datter som kjøpte strandeiendommen for ni millioner kroner sist høst.