KRISTIANSAND: Neste år kan redningsskøytenes tilstedeværelse på sjøen bli et sjeldnere syn.

Årsaken er at Redningsselskapet kommer heller magert ut av det i forslaget til nytt statsbudsjett, og må spare penger. Nærmere bestemt 40 millioner kroner.

Åse Michaelsen (Frp): — Det kan jo stå om minutter på sjøen

Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap): - Vi skjermer, og kutter ikke

- Vi håper Stortinget ser hvor lite gjennomtenkt dette er, sier Redningsselskapets kommunikasjonssjef Ernst Larsen.

13 stortingsrepresentanter fra regjeringspartiene har så langt signalisert uenighet i budsjettforslaget, og i dag måtte Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen tåle spørsmål i spørretimen.

Må ligge til kai

— Vi har søkt om et tilskudd på 75 millioner kroner fra Fiskeri- og kystdepartementet for 2012, men får nesten 40 millioner mindre, sier Larsen.

Dermed er det tatt beslutning om kutt i beredskapen også til sjøs.

- Konsekvensen blir at to skøyter til enhver tid må ligge til kai neste år, sier Larsen.

Det kan ramme redningsskøytene på Sørlandet, like så gjerne som et annet sted langs kysten.

— Det kan godt være, men foreløpig vet vi ikke noe om hvordan kabalen bli. Det kommer i første rekke til å gå ut over vikarbudsjettet vårt, sier han.

Ble kuttet i 2006

Regjeringens forslag over statsbudsjettet lyder på 44,4 millioner, noe som utgjør en økning på 1,1 millioner fra årets budsjett. I tillegg er den årlige kompensasjonen fra Norsk Tipping redusert med 8,6 millioner.

- Men helt fram til 2006 hadde vi et driftstilskudd på 60 millioner. Samme år ble tilskuddet kuttet med ti millioner, og i 2007 ble det kuttet ytterligere ti millioner, forklarer Larsen.

Det var den da sittende Høyre-regjeringens forslag å kutte i overføringene, og Stoltenberg-regjeringen gjennomførte forslaget.

— Vi ber egentlig bare om å få komme opp på det samme nivået som vi lå på i 2005, sier han.

- Ingen løfter

— Vil fiskeri- og kystministeren sørge for at man får en fullfinansiering av Redningsselskapet utover det som ligger i statsbudsjettet, for å sikre beredskapen langs kysten også neste år? spurte Harald T. Nesvik (Frp) fiskeriministeren om under dagens spontanspørretime.

— Redningsskøytene er et meget viktig fundament for det som skjer langs kysten og for beredskapen og sikkerheten som man er helt avhengig av i de farvannene som man opererer i. Vi har sett en rekke situasjoner der personell fra redningsskøyta har kommet veldig raskt til stede og reddet svært mange mennesker, og for kystbefolkningen og de som ferdes langs kysten, er nettopp den innsatsen som redningsskøytene gir, av uvurderlig karakter, begrunnet han.

Statsråden kunne ikke gi noen løfter til Stortinget.

- Jeg har bitt meg merke i at Redningsselskapet har tæret på Sjøredningsfondet, og således ikke hatt skrapet kasse, sa blant annet Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen i sitt svar under dagens spørretime.

— Men vi har hatt driftsutgifter på 220 millioner mer enn inntektene de siste fem årene, sier redningsselskapets kommunikasjonssjef, og han håper regjeringens forslag ikke blir stående.

— Kysten trenger denne beredskapen, sier han.