KRISTIANSAND: Politiet fikk melding fra kraftselskapet mandag. Tyveriet er et av flere den siste uken. I helgen advarte Agder Energi tyvene: — De stjeler med livet som innsats.

Tre fengslet

Politiets etterforskningsleder Geir Hansen sier det nå er tre personer varetektsfengslet for kobbertyverier. To utenlandske statsborgere ble tatt med store mengder kobber på Evje for en uke siden. Fredag ble en mann fra distriktet varetektsfengslet mistenkt for omsetning av stjålet metall.

– Etter det vi vet er det ikke noe som tyder på at det er noen sammenheng mellom pågripelsene.

– Han som ble tatt fredag har levert metallet og fått penger her i området, sier Hansen.

Politiet jobber nå videre med å undersøke selskapet som tok imot og betalte for tyvegodset.

Politibetjent Vidar Svendsen i Agder politidistrikt sier det kan være et problem at de som blir frastjålet kobberet ikke politianmelder forholdet.

– Det er nok mange forhold som ikke anmeldes. Enten fordi det ikke blir oppdaget, eller fordi eierne ikke tar seg bryet, sier han.

Over fylkesgrensene

Politibetjent Terje Stubb-Olsen i politiets Grenseløst-samarbeid, der flere politidistrikt langs kysten samarbeider for å ta utenlandske vinningskriminelle, bekrefter at det har blitt stoppet en rekke utenlandske borgere med stjålet kobber i varierende omfang.

– Noen av dem har kommet fra Agder. Men ofte er det vanskelig å spore hvor kobberet kommer fra. Det har også vært en del tilsvarende forhold her. Ikke stort omfang. Men det er blant annet stjålet kabler fra verneverdige toglinjer og fra jernbanen, sier han.

Selges i utlandet

– Vår erfaring er at metalltyvene tar det som finnes, men at kobber er mest attraktivt. På generelt grunnlag kan vi også si at de som holder på med dette, ser ut til å spesialiserer seg på de områdene de kan noe om, og der de har kontakter, sier Stubb-Olsen.

– Selges kobberet i Norge, eller omsettes det i utlandet?

– De som tar imot slikt metall betaler en fast kilopris, som bestemmes av markedet internasjonalt. Så pris vil ikke ha betydning for hvor det selges. Men bransjen er litt mer regulert her, og man ser selgerne litt mer an. Der ligger også faren for at politiet blir varslet ved mistanke. Vi har sett ting som tyder på at noen av tyvene stoppet i våre naboland, og selger metall som stammer fra Norge. Men dette gjelder selvfølgelig ikke alle, sier politibetjent Stubb-Olsen i Grenseløst avdeling Telemark.

LES OGSÅ: Kobbertyveri Augland lørdag

LES OGSÅ: Kobbertyveri Aukland fredag

LES OGSÅ: Kobbertyveri Nordagutu onsdag

LES OGSÅ: Kobbertyveri Søgne onsdag

LES OGSÅ: Tatt for kobbertyveri Evje Mandag