Politiet jobber på drapsstedet. Foto: Tore Andre Baardsen

TVEDESTRAND: – Obduksjonsrapporten fra Rettsmedisinsk institutt (RMI) viser at kvinnen er påført stumpvoldsskader som samlet sett er dødelige, opplyser politiadvokat Geir Magne Søfteland til Fædrelandsvennen. Politiadvokaten ønsker ikke å kommentere om kvinnen er påført brannskader.

Etter det Fædrelandsvennen forstår hadde den 34 år gamle mannen med seg en jernstang da han gikk inn i leiligheten til sin fostermor søndag kveld. Han har forklart til politiet at det var hans hensikt å ta livet av kvinnen. Derfor ble siktelsen tirsdag utvidet fra forsettlig til overlagt drap.

Planlagt og overveid

– Endringen av siktelsen har nær sammenheng med den forklaringen den siktede ga til politiet i avhøret mandag kveld, der han erkjente straffskyld for forsettlig drap. Det fremkom da opplysninger om at drapshandlingen både var planlagt og overveid, sier Søfteland.

– I hvor lang tid har han planlagt drapet?

– Så vidt vi forstår over flere måneder, sier politiadvokaten.

– Har den siktede en forklaring på hvorfor han drepte fostermoren?

– Ja, men det ønsker ikke politiet å gå ut med nå, sier han.

Den siktede 34-åringens forsvarer, advokat Stian Kristensen, før fengslingsmøtet i Arendal tinghus tirsdag. (Foto: Tore-André Baardsen) Foto: Tore Andre Baardsen

34-åringens forsvarer, advokat Stian Kristensen , rakk ikke å drøfte utvidelsen av siktelsen med sin klient før han fikk den presentert i rettsmøtet, men klargjør at saken er betydelig mer alvorlig for 34-åringen når han nå er siktet for overlagt drap.

Tente fyr

Etter at den 57 år gamle Bjørg Kjær var slått og drept med jernstang, forsøkte fostersønnen å sette fyr på klærne. Det kan være dette som utløste røykvarsleren. Det sto også baguetter i stekeovnen, som naboen tok ut da han kom inn i leiligheten og senere fikk varslet politiet og brannvesenet.

Så vidt Fædrelandsvennen forstår har det over lang tid bygget seg opp et meget anstrengt forhold mellom den avdøde kvinnen og hennes fostersønn, og dette er det mest sannsynlige motiv for drapshandlingen.

Den 18 år gamle kompisen til 34-åringen blir fremstilt for varetektsfengsling i Aust-Agder tingrett onsdag. Han var til stede i leiligheten da kvinnen ble drept, og han er siktet for medvirkning til forsettlig drap.

– Siktelsen mot ham er ikke endret, sier politiadvokat Søfteland.

Politiet avslår foreløpig å kommentere om den siktede forsøkte å sette fyr på fostermoren etter at han hadde drept henne, og på den måten forsøkte å skjule en annen forbrytelse.

I isolasjon

I Aust-Agder tingrett ble den 34 år gamle tvedestrandsmannen i går varetektsfengslet av tingrettsdommer Øyvind Strand i fire uker med brev— og besøksforbud, og forbud mot å se tv, høre radio eller lese aviser. Han skal også undergis fullstendig isolasjon i de to første ukene. Dette er det samme kravet politiet vil sette fram overfor tingretten når kameraten på 18 år blir fremstilt for varetektsfengsling onsdag ettermiddag.