FLEKKEFJORD: 29. august i år kjørte fire litauere seg fast med bil på en tursti i Sundslia i Flekkefjord. De ble senere pågrepet og etter hvert dømt for en rekke tyverier.

Bilen de kjørte ble derimot stående på en smal tursti ikke så langt unna Nygård vannverk. Og over to måneder senere står den litauiskregistrerte bilen der fremdeles.

I løpet av disse ukene har den i utgangspunktet slitne Nissanen ikke blitt mer attraktiv for eventuelle interesserte. Bildene fvn.no har fått av en turgåer viser at frontruten er slått i stykker, flere av lyktene knust og karosseriet påført flere store bulker.

— Den har blitt ganske herpet siden den ble plassert der. Brannvakta sa først at de kunne flytte den, men var redd for miste den. Vi ble til slutt enig med teknisk etat i kommunen om at de skal hente den, sier Øystein Grytten ved Flekkefjord politistasjon.

Les også: Litauere kjørte seg fast på tursti

AUGUST: Slik så bilen ut da den ble forlatt i august. De fire litauerne ble etter kort tid pågrepet og bøtelagt. Deretter ble de dømt for flere tyverier i Lister tingrett. Foto: Torbjørn Witzøe Foto: Torbjørn Witzøe

Eieren i fengsel

Ettersom bilen er påsatt skilter er det i utgangspunktet eierens ansvar å få den fjernet. Hvem som eier bilen er noe uklart, men sannsynligheten er stor for at han sitter i fengsel. De fire litauerne som brukte bilen ble 25 oktober dømt til ubetinget fengsel og samtlige sitter fremdeles fengslet i Norge.

— Min klient har ikke anket dommen og har begynte soningen. Jeg vet ikke helt hvem som eier bilen, men fikk inntrykk av at de fire kjøpte den i fellesskap. Jeg vet ikke hva de tenker om bilen, men jeg tror ikke man skal påregne at de tar den med seg hjem. Det fremstår kanskje som fornuftig at kommunen ser på saken, sier advokat Svein Kjetil Stallemo, som forsvarte en av litauerne i rettssaken.

Den tanken deler også politiet.

— De som eier den kommer nok ikke til å fjerne den. Men det er jo ikke noe greit at den står der, sier Grytten.

De fire har allerede sonet deler av straffen i varetekt. Etter endt soning vil de trolig bli utvist fra landet.

Full av tyvegods

Den aktuelle bilen var stappfull av tyvegods da politiet kom over den i august. Tyvegodset ble da innbrakt, men selve bilen ble aldri beslaglagt.

— Derfor har vi heller ikke tauet den inn. I utgangspunktet kan grunneier kreve bilen fjernet og eventuelle omkostninger kreves av eier eller noen med tilknytning til bilen, sier politiadvokat Hellek Rue, som var aktor i saken mot litauerne.

Han legger til at dette ikke er en ukjent problemstilling.

— Den dukker opp stadig vekk. Jeg skal ikke være bastant, men noen ganger går det nok an å skrote bilen og få utbetalt vrakpanten, Denne bilen har liten verdi, så den er nok mest til bry, sier Rue.

Den litauiske bilen sto onsdag fremdeles på samme plass, men Flekkefjord kommune bekrefter at den vil bli fjernet.

— Uteseksjonen skal fjerne den og frakte den til et lager på Trøngsla. Hadde den stått uten skilter kunne vi fjernet den etter 14 dager, men med skilter er det eier som er ansvarlig, sier leder for teknisk drift i Flekkefjord kommune, Svein Gunnar Larsen.