Det var store oppgaver våre naboland sto overfor tirsdag kveld, men like fullt klarte de brasene, mens Norge må trøste seg med en ubetydelig 3-1-seier over Kypros. Danmark fikk 2-1-seieren de trengte, og Sverige hadde ikke behov for hjelp da de klarte å vende kampen mot Nederland til 3-2.I Solna gikk Fotball-Sverige av hengslene allerede etter 14 minutter, da Kim Källström på nydelig vis skrudde inn et frispark og sendte vertene i føringen. Jubelen ble så stilnet av Klaas-Jan Huntelaar etter 23 minutter. Enda tystere ble det på tribunen da Liverpool-proffen Dirk Kuyt gjorde 2-1 for Nederland like etter pause.

Men så skjedde det noe med Sverige. Joris Mathijsen handset i eget felt, og dommer Cüneyt Cakir hadde motet til å blåse straffe. Det ble sjansen «söta bror» trengte. Sebastian Larsson satte straffen iskaldt i mål til utligning. To minutter senere var det hele snudd. Johan Elmander rev seg løs på høyrekanten og slo inn. Ballen gikk via et nederlandsk bein til Ola Toivonen, som fant en luke og sendte Sverige til EM-himmelen.

Minst like god var stemningen i Parken i København, der dansk dynamitt temmet Cristiano Ronaldo & co. nesten en hel kamp. Men Ronaldo måtte nøye seg med et trøstemål på overtid i 1-2-tapet. Resten av kvelden var dansk.

13 minutter var spilt da Michael Krohn-Dehli tok seg inn fra venstrekanten og satte ballen i mål via en portugiser til 1-0. Danskene styrte kampen og hadde flere gode sjanser. Derfor var det fortjent da Nicklas Bendtner langt på vei avgjorde kampen med sin 2-0-scoring etter 63 minutter. Han fikk ballen av Dennis Rommedahl etter dansk klikk-klakk-fotball og dyttet den enkelt over mållinjen. (©NTB)