LØFTEBRUDD: Universitetsrektor Torunn Lauvdal er dypt skuffet over Statsbudsjettet og bruker ordet løftebrudd. ARKIVFOTO CHRISTIAN NØRSTEBØ Foto: Christian Nørstebø

KRISTIANSAND: — Jeg har mistet troen på dette regimet og denne regjeringen i forhold til å bygge UiA. Vi har startet opp jusstudium med 15 studenter. Vi ble klart lovet at vi skulle få midler til å doble – slik at studiet blir levedyktig. Men de pengene kommer ikke. Ille, sier rektor Lauvdal til fvn.no.

Viktig for næringslivet

Lokalt jusstudium er viktig for næringsliv og offentlig sektor på Sørlandet. Å kunne utdanne jurister lokalt, betyr mye for rekruttering og kompetansebygging.

— Derfor satte vi i gang, men nå roter regjeringen det til. Vi kan ikke ha et studium med bare 15 elever. Jeg ser for meg at vi nå må innføre opptak annet hvert år, og ikke hvert år. Veldig dumt, sier Laudal.

Hun er heller ikke fornøyd med finansieringen av universitetet. Forskjellsbehandlingen fortseter mellom UiA som nytt universitet og de gamle tradisjonelle. Statsbudsjettet legger opp til en flat utvikling i antall stipendiater og penger til forskning ved UiA.

— Her har regjeringen rett og slett ikke vilje. Den vil ikke gi oss det samme som andre, sier en skuffet Lauvdal.

Fjerner gavestøtte

Rektor ved Universitetet i Agder er ekstra skuffet over at regjeringen i tillegg fjerner gave-ordningen:

— Vi har hatt et system hvor staten gir 25 prosent ekstra på toppen når vi får private gaver til forskning. Dette fjernes i statsbudsjettet. Det er ikke store pengene, men for et nytt universitet, som er underfinansiert, er det viktig med gaver til forskning. Vi er fremdeles i en oppbyggingsfase. Vi blir bedt om, og ønsker, å samarbeide tett med næringslivet. Da er det underlig at denne stimuleringsordningen tas vekk, sier Lauvdal.

Men lyspunkter finnes også: UiA (og alle andre utdanningssteder) får mer penger pr. lærerstudent enn før. UiA får også 5,9 millioner kroner til å øke det totale antall studieplasser med 80.