KRISTIANSAND: Mandag starter rettssaken mot den 58 år gamle sørlendingen i Kristiansand tingrett.

Mannen står tiltalt for gjentatte overgrep mot to barn, og ett av tilfellene skriver seg så langt tilbake som til 1993. 60-åringens forsvarer ønsker ikke å la seg intervjue, men opplyser til NRK Sørlandet at hans klient nekter straffskyld.

Gjenopptagelse

En av sakene ble anmeldt for ti år siden, og henlagt. Den andre saken nådde dagens lys for to år siden, noe som førte til gjenopptagelse og etterforskning av 60-åringen.

Mannen er tiltalt etter straffelovens paragraf 195, som omhandler utuktig omgang med barn under 10 år.

I perioden da overgrepene skal ha funnet sted, har de to barna vært i alderen fire til åtte år.

Nytter å anmelde

— Jeg tror det er en del mennesker, som når de begynner å tenke på hva som skjedde med dem da de var små, gradvis kommer til erkjennelsen av at det ikke var greit, det som hendte, sier Åse Johnsen Drabløs til fvn.no. Drabløs er bistandsadvokat i saken.

— Når det er gått så mange år er det lett å tenke at «nå er det for seint å gjøre noe med det». Slike saker som dette viser at det er det ikke, sier hun.

- Er det store skyggetall, tror du?

- Ja, basert på erfaringen med slike saker, tror jeg det er det. Det kan være grunn til å melde fra uansett, sier Drabløs.

Hun påpeker at i flere tilfeller blir historier om samme mann meldt inn uavhengig av hverandre.

— Da blir alle opplysninger biter i et bevisbilde, som påtalemyndigheten så vurderer om er tilstrekkelig for å reise tiltale, sier hun.