AUST-AGDER: Neste uke møtes ordførerne i Lillesand, Birkenes, Evje og Hornnes og Iveland for å legge løpet for en raskest mulig overgang til Vest-Agder.

– Vi sender søknaden sammen, så fort som overhodet mulig, sier Lillesandsordfører Arne Thomassen.

Randkommunene har til sammen nesten 20.000 innbyggere. Torsdag snakket vi med alle de fire ordførerne. Budskapet er klart: De melder overgang så fort som overhodet mulig.

Lillesand

– Nå er det alvor, og vi bremser ikke. Jeg oppfatter at dette er så klart, at det er bare å sende søknaden så fort som overhodet mulig, i løpet av et par uker. Vi trenger ingen ny behandling i kommunen. Det vil være uryddig, sier ordfører Arne Thomassen (Høyre) i Lillesand.

Birkenes

– Jeg er formelt ikke valgt til ordfører, og vi må ha posisjonen på plass. Det skjer innen 11. oktober. Jeg er enig i at det gjelder å få sendt søknaden så fort som mulig, i et felles løp med de tre andre kommunene, sier den antatte neste ordføreren i Birkenes, Arild Windsland (Høyre).

Iveland

– Ja, det er alvor. Vi fattet vedtak onsdag i kommunestyret, hvor ordføreren ble bedt om umiddelbart å sette i gang prosessen for å søke overgang til Vest-Agder. Jeg går av 26. september, men setter i gang før det. Vi må kanskje hente inn noe mer informasjon, men vi vil sende søknad så raskt som mulig, sammen med de andre kommunene, sier avtroppende ordfører Ole Magne Omdal (Sp) i Iveland.

Evje

– Ja, nå er det alvor. Det er bare et halvt år siden kommunestyret behandlet saken sist, og vedtok overgang. Vi har ikke hatt folkeavstemning, og det kan være naturlig å ha det i løpet av prosessen. Hvis departementet raskt avviser overgang, trenger vi jo ikke det. Men et nei vil være en stor skuffelse, og veldig uheldig. Folkeavstemningen viste at tre av fire ønsket ett Agder, sier ordfører Bjørn Ropstad (KrF).

Blandede reaksjoner

– Jeg er rimelig trygge på at hele fylkestinget vil gå i drøftinger om overgang med et positivt utgangspunkt, sier påtroppende fylkesordfører Terje Damman i Vest-Agder.

Påtroppende fylkesordfører Bjørgulv Lund i Aust-Agder var torsdag ikke tilgjengelig, men påtroppende fylkesvaraordfører Jon-Olav Strand er betenkt.

– Vi var forberedt på at dette vil skje. Det er en krevende situasjon, for nå har flertallet sagt tydelig at det vil fortsette som eget fylke. Samtidig ser vi et solid flertall for at disse fire ønsker seg vest. Jeg har egentlig ikke noe godt svar på hvordan vi skal forholde oss. Vi må se nøye på søknadene når de kommer, før vi uttaler oss, sier Strand.