Her er hjortelusflue på elghud. FOTO: Knut Madslien, Veterinærinstituttet.

LILLESAND: Hjortelusflua (Lipoptena cervi) ble nylig funnet av en jeger ved Steinsvannet i Lillesand kommune. Store mengder av parasitten ble samme dag også funnet på en elg lenger sør i kommunen.

– Funnet er oppsiktsvekkende, side det etter hva jeg vet er første gang den er observert så langt sør, opplyser veterinær Knut Madslien, til fvn.no.

Han er veterinær med kompetanse på viltsykdommer og stipendiat på prosjektet ”Faktorer bak etableringen, bestandsøkningen og spredningen av hjortelusflua i Norge og effekten av dette på norsk hjortevilt”.

I panna til broren

Den blodsugende parasitten har ifølge hjemmesiden til Veterinærinstituttet tidligere kun oppholdt seg på Sør-Østlandet, og nærmeste sikre observasjon fra før av er cirka 120 kilometer lengre nordøst enn Lillesand.

Det var Stendal/Kormbrekke jaktlag som observerte parasitten på Røynåsheia i Lillesand for to helger siden.

– Min bror kom gående gjennom skogen og opp til meg som sto på post. Jeg så at han hadde et dyr i panna og tok tak i det. En på jaktlaget mente det kunne være en hjortelusflue, og vi sendte den derfor inn til undersøkelse, sier Svein Kåre Raen.

Les mer om hjortelusflue på forskning.no

Ubehagelig for mennesker

Undersøkelsen bekreftet at det var snakk om en hjortelusflue. Ifølge Raen ble ikke broren bitt, og han har heller ikke merket kløe i ettertid.

Det er ikke uvanlig at parasitten lander på mennesker om høsten.

– Den kan oppleves som ubehagelig for mennesker. Den stikker av og til også mennesker, og slike stikk kan klø i lang tid, forteller Madslien.

Folk som har vært på tur i Akershus om høsten, beretter om over femti fluer som har angrepet på kort tid i løpet av en skogstur. De krabber rundt i hår og skjegg, i klær og innenfor klær.

Vanskelig å beskytte seg mot

Flua er vanskelig å beskytte seg mot. Vanlige myggmidler gir liten beskyttelse. Det gjelder å plukke parasitten av seg så raskt som mulig etter at den har landet. Det er best å knipe dem med fingeren og kaste dem vekk. Har de alt kastet vingene, vil de ikke ha mulighet til å oppsøke andre dyr eller mennesker. Fra hår kan de med fordel kjemmes ut med kam, skriver Veterinærinstituttet på sine hjemmesider.

Først observert i 1983

I Norge ble hjortelusflua første gang oppdaget i 1983, på en elg ved Halden i Østfold. I 2011 var den vanlig i Østfold, Akershus og sørlige deler av Hedmark nord til Våler, med enkeltfunn ved Elverum og Trysil. På vestsiden av Oslofjorden finnes parasitten i søndre del av Buskerud og Vestfold ned til Frierfjorden i Telemark.

Det har også vært enkelte observasjoner som tyder på at den finnes i Drangedal, sørvest i Telemark, og nå, i oktober 2011, ser den også ut til å ha spredt seg helt ned til Lillesand.