KRISTIANSAND/ARENDAL: — Som mediemann fra Sørlandet har det alltid vært en fjern drøm for meg å være redaktør i Fædrelandsvennen, sa Eivind Ljøstad da han møtte de ansatte i mediehuset mandag ettermiddag.

Godt mottatt

43-åringen fikk en hjertelig velkomst da han kom inn i redaksjonslokalet på Fiskåtangen i Kristiansand. Omkring 100 forventningsfulle medarbeidere hadde møtt opp i desklokalet for å høre den nyansatte redaktørens tale.

Ifølge Ljøstad var det en vanskelig beslutning å takke ja til jobben som ny sjefredaktør i Fædrelandsvennen. Ikke fordi han ikke gleder seg til jobben, men fordi han må forlate gode kolleger hos konkurrenten i øst.

— Det har vært tungt, og jeg har grudd meg til å fortelle det til de ansatte i Agderposten. Jeg har hatt det veldig bra der, og har stor respekt for staben jeg nå forlater. De tok det heldigvis proft og raust, slik jeg kjenner dem, sier Ljøstad.

- Hater å tape nyheter

NY SJEF: Eivind Ljøstad blir ny sjefredaktør i Fædrelandsvennen. FOTO: Kjartan Bjelland

Mandag formiddag informerte han sine kolleger i Agderposten, og på ettermiddagen møtte han de ansatte i Fædrelandsvennen i redaksjonslokalene på Fiskåtangen.

Ljøstad ønsker ikke å annonsere en programerklæring. Han har mest sans for mindre, men viktige forbedringer.

— Jeg er fast leser av Fædrelandsvennen, og mener avisproduktet har hevet seg betydelig. Jeg synes også dere lager en nettavis som holder høy kvalitet, skrøt Ljøstad.

Han mener hans viktigste oppgave som sjefredaktør blir å sikre solide nyhetsprodukter hver eneste dag.

— Jeg hater å bli slått på nyheter. Der har jeg høy prestisje. Jeg har langt mindre presisje når det gjelder min egen person, sa Ljøstad til de frammøtte.

Til konkurrenten

Ljøstad kommer fra stillingen som ansvarlig redaktør i Arendals-baserte Agderposten hvor han etterfulgte mangeårig redaktør Stein Gauslaa. Han har bare vært i Agderposten siden september 2009. — Jeg klarte ikke å si nei, sier Ljøstad til avisen i dag.

Planen er at Ljøstad begynner i Fædrelandsvennen i august.

43-åringen har lang fartstid både som journalist og redaktør. Han har jobbet i Dagbladet i en årrekke og har hatt ulike funksjoner i mediehuset. De siste tre årene fram til 2006 var han nyhetsredaktør. Etter dette var han en tid administrerende direktør i kommunikasjonsbyrået Dale+Bang i Kristiansand.

Han er utdannet i journalistikk og har historie mellomfag og statsvitenskap grunnfag fra Universitetet i Oslo.

Journalistikk i fokus

— En redaktørs viktigste oppgave må alltid være å fokusere på journalistikken. Min ambisjon med Fædrelandsvennen vil være å bidra til at produktene blir bedre gjennom god journalistikk. Gode avsløringer er også den beste kulturbyggeren som finnes i et mediehus, sier han.

Fædrelandsvennens styreleder, konsernsjef Didrik Munch i Media Norge, er meget godt fornøyd med ansettelsen av Eivind Ljøstad.

INFORMERER: Konsernsjef i Media Norge, Hans Erik Matre, informerer de ansatte i Fædrelandsvennen. FOTO: VEGARD DAMSGAARD

— Godt valg

— Vi er veldig glad for at Ljøstad takket ja til stillingen, og jeg er overbevist om at vi har ansatt den rette kandidaten. Han har en lang og imponerende bakgrunn fra media, og har bekledt mange ulike roller i Dagblandet. Han har også stor kunnskap om den digitale utviklingen innen mediebransjen, og som persontype vil han passe godt inn i Fædrelandsvennen, sier Munch.

Nyhetsredaktør, Morten Rød, har vært konstituert som sjefredaktør etter at Hans-Christian Vadseth gitt på dagen for seks uker siden.

Ukultur

Vadseth begrunnet sin avgang med å hevdet at det eksisterte en ukultur blant de tillitsvalgte i redaksjonsklubben. Munch sier inntrykket Vadseth skapte ikke har vanskeliggjort ansettelsesprosessen.

— Alle kandidatene har fått med seg den uroen som oppstod i forbindelse med Vadseths avgang, men det har ikke stått i veien for en god prosess. Ljøstad er veldig innstilt på å ha et godt og ryddig samarbeid med klubben, sier Munch.

- Solid leder

Klubbleder for redaksjonsklubben, Marianne Gauslaa. Foto: Lars Hoen (arkivfoto)

— Vi har fått en trygg og solid redaksjonell leder som jeg tror det blir morsomt å jobbe med. Jeg er godt fornøyd med valget av sjefredaktør, sier leder for redaksjonsklubben, Marianne Gauslaa.Klubblederen sier det betyr mye for mediehuset å få en sjefredaktør som vil være synlig både i spaltene og i redaksjonslokalet.

— Ljøstad er allerede en ettertraktet foredragsholder og en engasjert paneldeltaker utenfor mediehuset, sier hun.

- Behandle mennesker

Gauslaa måtte tåle hard kritikk fra Vadseth da han forlot mediehuset i vår.

— Jeg tror vi nå har fått en redaksjonell leder som er flink til å behandle mennesker, og er overbevist om at vi sammen vil skape et klima for samarbeid og god journalistikk. Mitt inntrykk er at Ljøstad har et bankende hjerte for Sørlandet, sier Gauslaa.

Styreleder i Fædrelandsvennen, Didrik Munch.

Fædrelandsvennen skal også ansette ny administrerende direktør.– Her nærmer vi oss en snarlig avgjørelse, og jeg har tro på at stillingen vil være besatt innen sommerferien, opplyser Didrik Munch.