I arbeidstøy: Sigmund Nyman Eftestøl setter pris på et avbrekk fra skolebøkene, ved å ta på seg arbeidstøy og ta fatt på praktiske oppgaver i verkstedet. Foto: Reidar Kollstad
Mopeder som oppdrag: Elevene får stadig en moped eller en bil som skal fikses på. Her er Glenn Rubendal i gang med en moped. Foto: Reidar Kollstad

KRISTIANSAND: – Jeg stortrives i verkstedet og har bestemt meg for å begynne på linjen for teknikk og industriell produksjon på videregående skole. Jeg lærer alt fra å sveise til å skifte eksosanlegg og bildekk. Jeg gleder meg til skoledagen fordi jeg får bruke både hodet og hendene, forteller Sigmund Nyman Eftestøl (14).

En stor garasje på Oddemarka skole er innredet som et moderne verksted. Her er 15 ungdomsskoleelever i full sving med å skru og mekke motorer flere timer i uka. Dette er et tilbud til elever som vil gjøre noe annet enn bare ordinært pensum.

– Det er deilig å få litt fri fra skolebøkene. Jeg skal søke på byggfag på videregående skole og ser det som en fordel å kunne bruke verktøy, sier Ole Solheim (14).

– Motvirker dop-outs

Pause: Elevene tar en mekkepause. F.v.: Glenn Rubendahl, Ole Solheim, Sigmund Nyman Eftestøl og Christian de Bruin. Foto: Reidar Kollstad

Miljøarbeider Arnfinn Ramsland er overbevist om at timene i verkstedet bidrar til at ungdom fullfører videregående skole og får en utdannelse.– Mange synes det er vanskelig å sitte bak en pult hele uka. Ungdomsskolen er teoretisk. Noen trenger praktiske utfordringer for å lykkes, forteller Ramsland.

Det er riktignok ikke helt fritt for teoretiske formler i verkstedet.

– Vi mikser teori og praksis. Det er nødvendig å kunne hoderegning når vi mekker og bygger, sier Ramsland.

Guttene snakker mye om hva de vil gjøre videre i livet.

– Jeg er stadig i kontakt med tidligere elever som har fått utdannelse og jobb. De er takknemlige for tilbudet som vekket en interesse i en tid da de sto i fare for å droppe ut av skolen, forteller Ramsland.

Tjener på dekkskift

Peiling på motor: Ole Solheim reparerer motor etter veiledning fra miljøarbeider Arnfinn Ramsland. Foto: Reidar Kollstad

Verkstedet har masse utstyr, og driften koster cirka 200.000 kroner i året. Det er et betydelig innhogg i et stramt skolebudsjett. Nå har skoleverkstedet opparbeidet seg en kundegruppe bestående av naboer og ansatte som trenger dekkskift, bilvask og reparasjon av motorer. Dette gir noe inntekt slik at verktøyet kan vedlikeholdes og fornyes.– I høst har vi jobbet på spreng for å skifte dekk for skoleansatte og andre som bor på Lund, forteller Ramsland.

Skjermes

I høst måtte Oddemarka skole kutte fire lærerstillinger og to assistentstillinger, i tillegg til å krympe driftsbudsjettet med en halv million kroner.

– Vi forsøker å skjerme verkstedet, fordi vi ser hvor verdifullt det er for elevene. Tilbudet bidrar til at elever fullfører ungdomsskolen og videregående skole. Vi kjemper med nebb og klør for å beholde verkstedet, forteller rektor Rune Heggdal.

Sveiser figurer: Sigmund Nyman Eftestøl sveiser små figurer sammen med miljøarbeider Arnfinn Ramsland. Foto: Reidar Kollstad

Verkstedet ble åpnet i 1999 og har huset flest gutter, men også noen jenter.

Unikt

– Verkstedet er unikt i skolesammenheng i Kristiansand. Det er mange skolefolk som kommer hit, også fra utlandet, som har lyst til å gjøre det samme, forteller Ramsland.

– Det er opp til hver enkelt skole å legge praktisk og økonomisk til rette. Verkstedet på Oddemarka er unikt, men andre skoler har andre praktiske prosjekter. Intensjonen er at alle elever skal oppleve mestring, og verkstedet fungerer kjempebra, sier kommunens oppvekstdirektør Arild Rekve.