KRISTIANSAND: 20 minutter før fengslingsmøtet startet bortviste politiet to personer med tilknytning til Mongols fra tinghuset. Samtidig var det et stort oppbud av sivilt og uniformert politi utenfor rettsbygningen og i vestibylen. Inne i rettslokalet var det ytterligere to polititjenestemenn.

Påtalemyndigheten mener at Willumsen skal ha truet et vitne i forbindelse med en straffesak som er under etterforskning. Trusselen skal antakelig ha blitt fremsatt natt til onsdag.

SKJERPET SIKKERHET: Både uniformert og sivilt politi var i og utenfor rettslokalet i forbindelse med fengslingen av Mongolspresidenten. Foto: Hallgeir Oftedal

Under fengslingsmøtet i går benektet Willumsen enhver befatning med saken, og mener at den personen som angivelig skal ha blitt truet må ha tatt feil av ham og andre personer.

Uten tilknytning

Europapresident Willumsen har gitt klart uttrykk for at han som leder av Mongols i Europa overhode ikke kan knyttes til slike handlinger han er anklaget for.

Da rettsmøtet i Kristiansand tingrett startet fredag, ba politiadvokat Anne Grethe Isaksen om at saken ble ført for lukkede dører. Denne anmodningen ble imøtekommet av retten, som samtidig bestemte at pressen skulle få lov til å være tilstede.

Politiet er reservert i forhold til å fortelle detaljer om den trusselsituasjonen som utløste pågripelsen av Mongolspresidenten.

— Han er siktet for å ha truet en person som har forklart seg til politiet om forhold vi mener at medlemmer av Mongols eller sympatisører av klubben er innblandet i, opplyser etterforskningsleder Kjell Erik Eriksen ved Kristiansand politistasjon til Fædrelandsvennen. Utover dette ønsker ikke Eriksen å gå konkret inn i saken av hensyn til etterforskningen.

To uker i varetekt

I Kristiansand tingrett ba politiadvokat Isaksen om at Mongolspresidenten ble sittende i varetekt i to uker. Willumsen motsatte seg dette. Ifølge Isaksen er det bevisforspillelsesfaren som er avgjørende for fengslingsgrunnlaget. Tingretten, som ble administrert av dommerfullmektig Tove Westbye, sier i sin kjennelse at det er skjellig grunn til å mistenke Willumsen for den straffbare handlingen han er siktet for.

POLITIET: Det var skjerpet vakthold i og utenfor tinghuset da Mongolspresidenten ble fremstilt for varetektsfengsling. Foto: Hallgeir Oftedal

Skjellig grunn betyr at det er større sannsynlighet for at han har gjort det han er siktet for enn ikke å ha gjort det. Samtidig etterkom retten anmodningen fra politiet om brev— og besøkskontroll og full isolasjon i de to ukene Mongolspresidenten skal sitte i varetekt.I retten kom Willumsen i t-skjorte, som på mange måter avdekket de mange tatoveringene han har. Som eneste Mongolsmedlem i Europa har han helt spesielle tatoveringer på fingerleddene som forteller om hans posisjon og ansiennitet i Mongols. Willumsen hadde også en stor tatovering på venstre side av halsen med Mongolslogoen. Der var det også tatovert "1%", som er den betegnelsen som gis til motorsykkelklubbene, som politiet mener består at kriminelle medlemmer.

Europapresident Willumsen bor nå i Kristiansand med sin samboer. Han har også adresser i Spania og Sverige, og er svensk statsborger.