AGDER: Det viser tall Norsk pasientskadeerstatning (Npe) har utarbeidet for Fædrelandsvennen. De siste 10 årene har Npe utbetalt til sammen 71 millioner kroner i erstatning til 163 brystkreftrammede. Av disse har altså fem millioner kroner gått til 12 sørlandskvinner. Den høyeste enkeltutbetalingen var på 1,5 millioner kroner.

En kvinne i 30-årene fra Sørlandet tapte kampen mot brystkreften. Diagnosen ble stilt 10 måneder for seint. En annen kvinne i 50 årene fikk påvist brystkreft gjennom mammografi, men det tok ett år før hun ble fulgt opp og hun døde.

Nødvendige undersøkelser ble ikke utført

De fleste pasientene har opplevd at symptomer på brystkreft ikke ble fulgt opp på riktig måte. I 66 prosent av de 163 sakene hvor kvinnene har fått medhold, har diagnostiseringen av brystkreft vært forsinket eller feil.

Nødvendige undersøkelser ble ikke utført, eller funn fra undersøkelser ble ikke fulgt opp.

— Disse tallene viser at utilstrekkelig utredning og mangelfull oppfølging av faresignaler fører til at kreftdiagnoser blir stilt for seint. Vi ser flere eksempler i våre saker der alvorlige tilfeller av kreft kunne vært unngått med bedre rutiner og årvåkenhet fra helsetjenesten,sier assisterende direktør Rolf Gunnar Jørstad i Npe.

For en del av disse pasientene fører feilbehandlingen til dårligere prognoser og at man dør for tidlig.

Kostbart

Feilbehandling koster ikke bare samfunnet store summer i erstatningsutbetalinger, men medfører i tillegg enorme utgifter til ekstra behandling, re-innleggelser, trygdeutbetalinger og ekstrautgifter for kommunene.

— I tillegg kommer selvsagt de personlige lidelsene for de involverte pasientene og deres nærmeste, sier Jørstad.

Npe utarbeider faktaark slik at helsevesenet kan jobbe mer konkret med de sidene av pasientsikkerheten som er svakest:

— Vi mener helsetjenesten må bli flinkere til å bruke erfaringene fra våre saker til å lære å forebygge slike feil, avslutter Jørstad.

I løpet av 10 år søkte 24 kvinner fra Agder-fylkene om erstatning fra Npe etter brystkreftbehandling, halvparten fikk avslag, mens 12 altså fikk medhold i at mangelfull eller forsinket diagnose eller behandling gav rett til erstatning. Fortsatt gjenstår fastsettelse av beløp i en av sakene.

Fædrelandsvennen har fått opplyst at det i løpet av de 10 siste årene er diagnostisert ca. 1600 tilfeller av brystkreft ved Sørlandet sykehus.