Sporene tyder på det var tre personer i hagen. Foto: Privat
Nisse-kidnapperne er åpenbart voksne folk. Foto: Privat

EVJE OG HORNNES: Nissefamilien på seks forsvant på ingen måte sporløst fra trappa til Dordi Røssaak. I nysnøen var det tydelige fotavtrykk natt til 7. desember. Røssaak var på vei til å legge seg, da hun oppdaget sporene i nattemørket.

— Først fikk jeg vondt i magen. Hvem skulle gå over gjerdet, og tvers over plenen min?

Nisse-husmor Dordi Røssaak tar lett på forsvinningen til seks av nissene sine. Foto: Moisund.com

Nisse-husmor Røssaak oppdaget imidlertid raskt hvilket ærend de ubudne gjestene hadde hatt: På trappa der den årvisse nissefamilien hadde stått, lå bare granbaret igjen.

— Hva skal jeg si? Egentlig er jeg smigret over at noen synes de gamle nissene mine er så fine at de orker å stjele dem. Disse har sittet på trappa mi i over 20 år, sier hun.

Nisser har hun laget enda lenger enn dét. Hun brukte å selge dem, inntil gikta i hendene satte en stopper for produksjonen.

Klare spor

Røssaak tipset moisund.com om nissetyvene. "Ein treng ikkje vere tilsett i Kripos for å skjøne at her er det vaksne folk som he vore på ferde", konkluderte nettavisens utsendte. Men ingen krimteknikere er sendt ut til åstedet.

— Jeg ser ikke på dette som lensmann-stoff, vurderer hun.

Dordi Røssakk har mange flere nisser i hus, de fleste finere og i bedre stand enn dem som nå er borte. På den annen side følte hun at hun nå kjente de seks.

Folkekjære nisser

— Jeg har lite håp om å se dem igjen. Men om tyvene er klar over oppmerksomheten nissene har fått, tør de neppe å sette dem ut. I hvert fall ikke på Evje. Her kjenner folk nissene mine, sier Røssaak.

Hun spør seg om tyvene kanskje var litt ensomme, og trengte noen å kose seg med i jula. Til dem har hun følgende tips:

— To av nissene, den gamle med det stygge skjegget, og den lille med de mellomblå underbuksene, liker å kjøre bil. De sitter gjerne på biltaket. Det har jeg latt dem gjøre mange vintre. Så jeg håper de tar med med noen turer, sier Evje-kvinnen.

Som ikke tar veldig tungt på kidnappingen:

— Jeg sitter og ser på skiskyting, jeg. Jeg er ikke nede i det hele tatt. Huset mitt er langt fra tomt for nisser.

  • Jeg har lite håp om å se dem igjen. Men om tyvene er klar over oppmerksomheten nissene har fått, tør de neppe å sette dem ut. I hvert fall ikke på Evje.