— Dette er et følsomt tema. Det er viktig å ha respekt for den formen folk velger. Samtidig er askespredning et alternativ få velger, og som det har vært lite av i vår tradisjon og kultur, sier Stein Reinertsen, sogneprest i Farsund, til fvn.no.

AVVENTER: Stein Reinertsen, sogneprest i Farsund, sier han ikke har noen sterke meninger om hva kirken bør gå for når det gjelder askespredning. Men han er klar på at man enten bør se askespredning som et likeverdig alternativ, eller gå i mot fenomenet. (Arkivfoto)

Han var til stede på Kirkerådet som Agder og Telemark bispedømmes representant tirsdag. Der ble det diskutert hvordan Den norske kirke skal medvirke til askespredning, skriver Den norske kirke på sin nettside. Frem til 1997 var askespredning forbudt i Norge, og kirken hadde i forkant av lovendringen sterke innvendinger mot at dette ble lovlig.

Tirsdag ble oppsummeringen av en høringsrunde til bispedømmeråd, biskoper og et utvalg institusjoner og organisasjoner lagt frem for Kirkerådet. Den viser at de fleste — også biskop Olav Skjevesland i Agder og Telemark - er langt mer åpne for at kirken kan medvirke ved askespredning etter kirkelig gravferd enn den nærmest unisone motstanden på Kirkemøtet i 1994. ## - Må ikke ligge i jord for å få oppstandelse

Fra nyttår endres gravferdsloven. Ut året heter det i lovteksten at man ikke kan kreve kirkelig medvirkning ved askespredning. I den nye lovteksten faller denne formuleringen bort. Dermed må også kirkens alterbok med bestemmelser for gravferd endres.

— Alternativene er at det enten er kirkelig begravelse, der man er med på selve seremonien, men ikke askespredningen - eller at man er med på hele prosessen, sier han. Hvis det er bisettelse i dag er det ikke alltid man er med på nedsettelse av urna, sier han.

- Hva mener du?

Den kristne skapertroen og oppstandelsestroen kan forkynnes både når mennesker blir lagt i jorda og når aske enten blir lagt i jorda eller spredt.

— Jeg har ingen sterke meninger i noen retning. Jeg tenker at det er ikke sånn at et menneske må ligge i jord for at Jesus kan reise de opp fra de døde, det hadde jo blitt helt feil i forhold til personer som for eksempel forsvinner på havet. Det er jo ikke alle som får en grav å ligge i, svarer Reinertsen, som legger til at han er spent på hvilken lærdom som legges til grunn når Bispemøtet nå skal gi sin læremessige uttalelse.

Agder bispedømmeråd og biskop hadde følgende kommentar i høringsuttalelsen: "Vi mener at det ikke foreligger teologiske hindringer for kirkelig medvirkning hele veien ved gravferder som blir avsluttet med kremasjon og askespredning. Den kristne skapertroen og oppstandelsestroen kan forkynnes både når mennesker blir lagt i jorda og når aske enten blir lagt i jorda eller spredt."

- Vanskelig å kommunisere

Ifølge Den norske kirkes nettside var det imidlertid tydelig at medlemmene i Kirkerådet ikke ønsket å bidra til å gjøre askespredning til en vanlig avslutning for kirkelige gravferder.

Reinertsen uttalte på Kirkerådet at han mener kirken enten bør gå imot askespredning, eller se dette som et likeverdig alternativ.

— "Vi liker det ikke, men det er greit"-holdning har jeg ikke sansen for. Det er et vanskelig budskap å kommunisere til noen som er i en sårbar situasjon, utdyper Reinertsen.

Selv har han i sin tid ikke opplevd at noen har etterspurt askespredning i hans tid i Farsund, der han har jobbet som prest i 15 år.

Kirkemøtet tar endelig stilling til hvordan kirken skal forholde seg til askespredning på sitt møte i april 2012. Hva mener du om saken? Delta i avstemningen til høyre og skriv ditt synspunkt under.