KRISTIANSAND: — Dette kommer til å øke bestanden kraftig, og er et prosjekt for folk flest. Mange flere vil få muligheten til å få gode hummerfangster, sier Bård Georg Karlsen i Flekkerøy Hummer.

Stort prosjekt

Torsdag trekker hummerfiskerne opp de første teinene som kan inneholde rognhummer etter at Norsk Hummer AS onsdag ettermiddag fikk tillatelse til første del av deres store havbeiteprosjekt.

Planen er å ta opp inntil 300 hummer med rogn i år. Etter at kvoten er fylt opp, skal hummeren flys med helikopter til Kjeldbergodden, der Norsk Hummer har et stort klekkeri. Når hummeryngelen er klekket, skal den fraktes til sjøen utenfor Flekkerøy. Der skal den senkes ned til havbunnen i beholdere, før de små hummerne finner veien ut selv og går i skjul.

Om fem til sju år kan de etter planen fiskes opp som voksne delikatesser, forhåpentlig godt over minstemålet.

- Flerdoble fangstene

Fiskerfellesskapet fikk tillatelse til å ta rognhummeren fra Fiskeridirektoraktet. Fortsatt gjenstår tillatelse til å drive havbeite. I fremstillingen fra direktoratet skriver de at Fiskeri- og kystdepartementet arbeider med å få på plass nødvendig regelverk for å åpne for nye havbeitetillatelser.

— Det er et hinder igjen, men vi tror dette skal gå i orden også, sier Frode Stokkeland, sekretær i Flekkerøy Hummer. Entusiastene gleder seg til 2017 når de forhåpentligvis kan flerdoble fangstene sine.

Hummerprosjektet utenfor Flekkerøy er svært kontroversielt blant fiskerne i området. Om Flekkerøy Hummer AS får tillatelse til havbeite, vil de legge beslag på et seks kvadratkilometer stort havområde sør av Oksøy. Av mange er dette betegnet som et av Kristiansands beste hummerområder.

Her blir det ikke lov til å fiske av andre enn andelseiere.

20 hummer per andel

Til nå har 115 personer kjøpt andelsbrev som koster 4.000 kroner stykket. Noen har kjøpt flere, slik at det er solgt andeler for rundt 800.000 kroner. Alle med andelsbrev kan hvert år sette ut fem teiner og fiske inntil 20 hummer per andel.

— Det er så mange man trenger for et godt hummerkalas, sier Bård Georg Karlsen.

Frode Stokkeland mener at havbeite er et godt tiltak for allmennheten. Han peker på at alle som bor i Kristiansand, kan kjøpe andeler. Han synes ikke 4.000 kroner er for dyrt.

Senest i onsdagens avis uttalte hummerfisker Frank Salvesen at det er tyveri av fellesskapets ressurser. Dette er Flekkerøy Hummer sterkt uenig i.

Tradisjon

— Dette åpner for en ny generasjon. Vi tar vare på verdiene og fører en god tradisjon på øya videre, sier Stokkeland.

Ifølge Karl Christian Baumann i Norsk Hummer, som har fått den offisielle tillatelsen, er det gode forskningsresultater for denne typen havbeite. Blant motstandere har det vært hevdet at utsatt hummeryngel kan ha svakere genetikk.

— Det blir den gode Flekkerøy-hummeren, sier Bård Georg Karlsen.