MARNARDAL / KVINESDAL: — Det har gått i ett siden søndag, opplyser rovviltkontakt i Statens naturoppsyn (SNO) i Vest-Agder, Jon-Erling Skåtan til Fædrelandsvennen.

- Krise for bøndene

Gråbein har vært på ferde to ganger på Steinsland i Kvinesdal, og har drept og skadet 10- 12 sau og lam siden søndag. Sør i Marnardal har en ulv tatt fem eller seks sau og lam.

— Ulven har drept omlag halvparten av dyrene, mens den andre halvparten ble skadet. Noen av de skadede dyrene måtte avlives, melder Skåtan.

— Dette er krise for bøndene, og de ønsker at ulvene skal avlives, sier Skåtan videre.

To ulver

Siden ulveangrepene har skjedd nokså samtidig, mener SNO at det er to ulver i Vest- Agder.

— Vi er nokså sikre på at det nå er to ulver i Vest- Agder, sier Jon- Erling Skåtan.

Pengemangel stoppet jakt

Det er allerede gitt fellingstillatelse på en ulv i Vest-Agder, og et jaktlag har vært ute. På grunn av pengemangel måtte jakten stoppes forrige uke.

— Fellingstillatelsen står, og vi drar jevnlig ut for å sjekke, men det er vanskelig når man har begrensede ressurser. Medlemmene våre som drar ut på jakt får ikke betalt for det, informerer fylkesleder i Norsk sau og geit, Sven Haughom.

Norsk sau og geit er en interesseorganisasjon for saue- og geitebønder, og representerer omtrent 300 bønder i Vest-Agder.

Nå jobber Haughom for å få mer penger til å drive jakt.

— Det er vanskelig å få tak i de som har beslutningsmyndighet nå som det er ferietid, sier Haughom.

Avhengige av observasjoner

Han oppfordrer folk å melde inn ulveobservasjoner til SNO.

— Vi er avhengige av observasjoner for å finne ulvene. Det er også lettere å beskytte beitende dyr dersom man er oppmerksom på at det er ulv i nærheten, sier han,.

Sven Haughom mener at det er et stort for bøndene som mister sauene sine.

— Man mister inntektsgrunnlag når ulven tar sauene. Man blir erstattet og kompensert for deler av ulempen, men aldri hundre prosent, sier Sven Haughom.