OSLO: — Møtet med statsråden var veldig bra, Borten Moe har en forståelse for at Lister-regionen er i en helt spesiell situasjon, sier Kvinesdal-ordfører og leder i Lister-regionen Odd Omland.

Bakgrunnen for besøket er at det på Lister i løpet av få år skal investeres titalls milliarder kroner innenfor energifeltet.

En oversikt viser at det foreligger planer på mer en 20 vannkraftprosjekter, sju vindkraftprosjekter, en enorm kraftgate mellom Kvinesdal og Sirdal, ny kraftlinje til Tyskland, pumpekraftverk og trafostasjoner og annet tilhørende dette.

— I Lister-regionen foreligger det nå planer og forslag til investeringer ingen region i Norge har sett tidligere, sier Omland. Og det er her utfordringene ligger.

— Investeringene vil bety enorme endringer for hele regionen og det er viktig at dette blir behandlet på en skikkelig måte.

Kapasitet

Lister-regionen er bekymret for om man har kapasitet nok til å behandle alle konsesjonssøknader på en skikkelig måte. I tillegg frykter man at saksbehandlingen kan bli for stykkevis og delt med dagens konsesjonsregelverk.

— Omtrent på samme tid skal de lokale og regionale myndighetene behandle mer en 20 konsesjonssøknader, og de fleste av disse er svært omfattende, understreker Omland.

— Det er også faglig og politisk krevende og stiller krav til kapasitet og ressurser som langt overgår det kommuner og fylker har til rådighet.

Naturinngrep

— Det er også viktig å se planene i sammenheng, og at vi får en oversikt over hvilke virkninger alle disse utbyggingstiltakene for både på kort og lang sikt for Lister-regionen, sier Omland. - Det er viktig for oss å få en trygghet i forhold til at vi blir sikre på at de langsiktige virkningene blir mer fordelaktige enn negative i forhold til de store naturinngrepene som må til.

Omland nevner spesielt at det skal bygges en 120 meter bred trase for kraftlinjer mellom Sirdal og Kvinesdal. Det er et stort naturinngrep.

Statsråd Borten Moe var selv i Lister-regionen og hørte om planene i mai i år. Han ba da regionen komme med en oversikt over alle planer og hvilke utfordringer det er for kommunene og fylkene. Nå har han fått svar.

Prioritering

Borten Moe signaliserte i møtet onsdag med Lister-regionen at det er viktig å prioritere tiltakene riktig, og at man tidlig kommer i god dialog med Norges vassdrags- og energidirektorat. Borten Moe var også åpent for å gå i tett dialog med Statnett om veien videre.

Lister-regionen har også som mål å bygge kunnskap mens utbyggingen pågår, og ser for seg å etablere et kompetansesenter for klima- og fornybar politikk. Borten Moe kunne ikke i møtet love noe rundt dette, og Odd Omland ser at det er behov for at man jobber mer med innhold i et slikt senter.

— Det var viktig for oss at statsråden lyttet til oss, og ser at Lister-regionen har både muligheter og utfordringer i forhold til disse enorme utbyggingsplanene. For oss er det også viktig å knytte dette opp mot regionplan Agders satsing på Grønne batterier, avslutter Omland.